Palle Borgström om vårändringsbudgeten: Bra att regeringen lyfter skydd av skog

Avsågad gran
Regeringen satsar 40 miljoner kronor extra för att skogsägare som frivilligt valt att skydda sin skog ska få ersättning snabbare.

I dag, måndag den 17 april, presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens vårändringsbudget. Den innehöll bland annat fortsatt skattenedsättning på diesel för jord- och skogsbruket även under 2024 och 2025, ytterligare medel för frivilligt skydd av skog och även behov av minskat regelkrångel lyfts.

- Det är bra att regeringen har hörsammat våra frågor för att vår konkurrenskraft ska vara fortsatt stabil och för att säkra den svenska matproduktionen och de mervärden som vi har byggt upp under en lång tid, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

40 miljoner kronor extra för frivilligt skydd av skog

Regeringen satsar 40 miljoner kronor extra för att skogsägare som frivilligt valt att skydda sin skog ska få ersättning snabbare. Beslutet motiveras med att ”den svenska skogen och skogsnäringen spelar en stor roll för svenskt välstånd. Regeringens prioritering är att det svenska skogsbruket inte ska begränsas, utan fullt ut kunna bidra till att uppnå såväl klimatmålen, som jobb och tillväxt i hela landet. Skogen är även viktig för att värna den biologiska mångfalden.”

- Vi välkomnar att regeringen lyfter att skydd av natur ska ske med frivillighet och satsar pengar på detta. Enligt en rapport som vi tidigare har presenterat är 8 av 10 skogsägare villiga att utveckla och bevara naturvärden i sin skog, med ett system byggt på frivillighet. Vi vill dock påpeka att myndigheterna behöver ändra arbetssätt för att frivillighet ska gälla i praktiken för landets skogsägare. 

Fortsatt skattenedsättning på diesel för jord- och skogsbruket

LRF har också under en lång tid deklarerat behovet av en fortsatt skattenedsättning på diesel för jord- och skogsbruket. Detta för att minska den stora kostnadsökning som drabbat svenskt jord- och skogsbruk och försämrar den svenska produktionens konkurrenskraft.

Att regeringen nu förlänger skattenedsättningen även under hela 2024 och 2025 ser LRF som positivt samtidigt som LRF betonar vikten av att regeringen skyndsamt kommer med en lösning för den inhemska produktionen av biodrivmedel så att klimatmålen kan uppnås och livsmedelsberedskapen stärkas.

LRF vill se en skyndsam lösning för biogasproducenterna 

Enligt konsultbolaget Mackleans rapport om stärkt livsmedelsberedskap, som kom i fredags, lyfts just inhemsk produktion av insatsvaror som mineralgödsel och biodrivmedel som viktiga säkerhetsfaktorer. LRF vill se en skyndsam lösning för biogasproducenterna så att våra medlemmar kan fortsätta att producera och investera i lokal och hållbar energi. 

Regeringen meddelar också att de har utökat uppdraget till översynen av de så kallade 3:12-reglerna för att bland annat underlätta ägarskiften.

- Det är viktigt att politikerna tar beslut som säkrar den svenska livsmedelsproduktionen och stärker vår beredskap. Kommande år behövs därför förstärkningar i genomförandet av EU:s jordbrukspolitik beträffande biologisk mångfald, djurvälfärd och vallodling. Den mat vi har i fredstid är i bästa fall den mat vi har i kristid, säger Palle Borgström.