Det var ett vackert men kyligt vinterlandskap som välkomnade ett tjugofemtal politiker till Svånö gård i Rytterne strax utanför Västerås.

Johan, Henrik och Ingrid Sommar

LRFs kommungrupp i Västerås stod som arrangör för träffen på mjölkgården som drivs av Johan Sommar och hans mamma Ingrid Sommar. Pappa Henrik Sommar har pensionerat sig men hjälper fortfarande till på gården. De bedriver ekologisk mjölkproduktion men kommer vid årsskiftet att gå över till konventionell produktion pga. det ekonomiska läget.

Roberth Kihlin

Politikerna, som kom både från riksdag och kommun, fick en dragning av aktuella frågor av Roberth Kihlin, ordförande i LRFs kommungrupp i Västerås. Att samla politiker så här är något som kommungruppen har gjort i ett antal år, berättade Roberth Kihlin:

– Vi har träffat våra kommun-, region- och riksdagspolitiker under många år och pratat om olika frågor. Det här är ett utmärkt tillfälle för oss att träffa dem, och för dem att komma ut och se hur det fungerar på en gård, i vår verksamhet.

Tomas Olsson

Även Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, var med på träffen. Han sammanfattade året 2023 så här långt: 

– Det här året har varit ganska intensivt, kan man säga. Vi har den sämsta skörden på åtminstone 30 år. Och inledde året med ett tufft ekonomiskt läge, fortsatte med räntehöjningar, och sedan torka. Torkan kunde vi, med lärdomar från 2018, ändå parera lite, men vi var nervösa. Sen kom regnet som bara fortsatte, och Västmanland är nog ett av de län som är hårdast drabbat. Och så svinpest på det.

Vad gäller svinpesten har den ändå hanterats bra av myndigheterna, berättar Tomas Olsson, förutom ersättningar, som måste komma snabbare och täcka mer. För LRF har det i svinpesten handlat mycket om att stötta våra medlemmar och deras frustration i framför allt ersättningsfrågor.

Svånö gård

Livsmedelsförsörjningen i Västmanland och Sverige var ett ämne som tog upp en hel del tid under diskussionerna. Att villkoren för gårdar som Svånö måste förbättras så att man kan på egna ben generera nog med vinst för att klara alla utmaningar är ett måste för att vi ska kunna ha nog med mat att äta i framtiden. Tomas Olssons medskick till politikerna var tydligt:

– Vi är i ett läge där vi har krig i vår närhet, och beredskapsfrågor har inte varit högre upp på agendan vad jag kommer ihåg i alla fall. Vi pratar hur viktig livsmedelsförsörjningen är och hur vi ska lösa det i framtiden. Det kan vi bara göra tillsammans med er.

Vi kan konstatera att det var väldigt bra uppslutning på Svånö. Alla åtta partier i Västerås kommunfullmäktige var representerade, alla ställde bra frågor och var delaktiga, alla var med i debatten. Det var ett bra gensvar enligt Roberth Kihlin som sammanfattar dagen:

– De lagar och krav man ställer på oss som producenter ska man också ha på de varor man köper in till t.ex. kommunala kök. Om man säger att ni ska producera livsmedel under de här formerna, de här villkoren, ska man köpa in mat med samma villkor och regler, inte ett billigare alternativ från ett land som inte uppfyller mänskliga rättigheter, djurens välmående, restriktiv antibiotikaanvändning.