
Antibiotika
Antibiotika är ett av de mest värdefulla läkemedel vi har, men hotet om ökad antibiotikaresistens blivit allt mer allvarligt bland annat på grund av överanvändning.
Minst antibiotika i hela EU
Svenska bönder har tagit hotet om antibiotikaresistens på allvar och tack vare god djurhållning använder de idag minst antibiotika i hela EU. Friska djur behöver ingen antibiotika.
Ryggraden i svensk djuromsorg är det förebyggande arbete som bönderna gör på gårdarna varje dag. Det gör att djuren håller sig friska och mår bra och att behovet av antibiotika är väldigt litet.
Ibland drabbas trots allt djur av en sjukdom som kräver antibiotika. En väsentlig skillnad då är att svenska bönder så långt som möjligt behandlar enskilda djur, inte hela grupper. I många andra länder är gruppbehandling norm, i Sverige är det undantag.
Sverige ett föregångsland
Svensk antibiotikaförbrukning är lägst i EU. Redan 1986 drev svenska lantbrukare igenom att Sverige som första land i världen införde ett förbud mot antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte. Allt sedan dess har Sveriges bönder arbetat tillsammans med veterinärer och myndigheter för att minska behovet av antibiotika i djurhållningen.
I övriga EU antogs ett sådant förbud först 2006 men har i många medlemsstater inte lett till samma minskning av förbrukningen.
Högre krav på hur antibiotika ska användas
Sverige är ett litet land, men via EU får vi en större möjlighet att påverka användningen av antibiotika även i andra länder. Under 2022 har nya regler för läkemedelsanvändning till djur börjat gälla inom hela EU. De ställer bland annat högre krav på hur antibiotika skall användas. Genom krav på gemensam rapportering kommer vi inom de närmaste åren att på ett ännu bättre sätt kunna följa antibiotikaanvändningen inom EU.
Friska djur behöver inte medicin

Att förebygga är bättre än att bota har länge varit en ledstjärna för svenska djuruppfödare. Djurhållningen ska ge djuren möjlighet att bete sig naturligt och skötsel och djurmiljö vara sådan att problem förebyggs.
Välj svenskt kött
Den som väljer svenskt kött bidrar till en djurhållning med friska djur, god djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning.

Läs mer
Grisar i EU
I många EU-länder kuperar man svansarna på grisarna eftersom bristfällig sysselsättning, små ytor samt sämre dju...
LRFs övergripande djuromsorgspolicy
Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur som god djuromsorg säkras. Det är viktigt att det f...
Världens bästa mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
Tack vare friska kor o...