Restaurering av natur diskuterades med Joakim Järrebring(S)

Joakim Järrebring (S), Restaurering av natur
Fr.v Christer Jansson, LRF Väst, Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland, Jörgen Svensson, Jonagården och Joakim Järrebring (S). Foto: Martina Philip.

LRF Västra Götaland har träffat riksdagsledamoten Joakim Järrebring (S) och pratat EUs förslag till förordning om restaurering av natur.

Vi träffades hemma hos Jörgen Svensson, Jonagården i Od, som även är ordförande i kommungruppen i Herrljunga. På Jonagården bedrivs mjölkproduktion och uppfödning av stutar på ca 200 ha fördelade på ca 120 skiften.

Gårdsbesöket gav grund till diskussioner

Joakim Järrebring fick ta del av det viktiga arbete som sker på Jonagården för att producera mjölk och kött, samt främja biologisk mångfald bland annat genom restaurering av betesmarker. På gården finns också en hel del torvmarker som har varit viktiga nu under torkaperioden, då dessa marker har levererat bra vallskördar.

Från LRF Västra Götaland sida gav gårdsbesöket en bra grund att diskutera de förordningsförslag som just nu diskuteras i Bryssel och vilka effekter förslaget kan få på det västsvenska jord- och skogsbruket.

Viktigt att justera förslaget

Joakim var väl medveten om förslagets konsekvenser och menade att det är viktigt att justera förslaget så att Sverige får ett större utrymme att anpassa kraven efter landets förutsättningar. Han menade också att det är viktigt att värna svensk livsmedels- och skogsproduktion.

Frågan avgörs i juli månad

I mitten av juli kommer troligen frågan om hur förordningen om restaurering av natur att avgöras i EU parlamentet.  
  

Christer Jansson
regionalt sakkunnig LRF Väst
christer.jansson@lrf.se 
070-240 47 89