Roger Gustafsson önskar God Jul och Gott nytt år!

Roger Gustavsson

Jag sitter vid skrivbordet och tittar ut genom fönstret på ett för årstiden tidigt vinterlandskap, något som jag egentligen inte gillar så där värst mycket men året har ju verkligen bjudit på väldigt skiftande väderlek och med de konsekvenser som följt i dess spår. Arbete med att minimera effekterna kopplat till ett mer utmanade klimat och med det väderleken är så påtagligt stor ute på gårdarna, hade inte den medvetenheten funnits så hade konsekvenserna av årets odlingssäsong varit än mer påtagliga.  ”Det som begränsar hållbarhetsarbetet i odlingen och djurhållningen mest nu är inte otillräcklig förståelse av hur naturen fungerar och brist på insikt om nödvändiga åtgärder utan otillräcklig finansiering av miljö- och klimatåtgärder” Men med det sagt finns det självklart stora utmaningar som kräver uppmärksamhet från kollegor emellan och vårt omsorgsarbete som är en oerhört stor tillgång där vi samtliga fyller en väldigt stor funktion som medmänniska inte minst.

I samtliga kontakter med politiker under året känner jag en stor lyhördhet och ett stort intresse för våra frågor där begrepp som ökad tryggad livsmedels och energiproduktion och beredskapsfrågor är ständigt återkommande. Mycket är i grund och botten kopplat till senaste årens erfarenheter av pandemi och krig i vår relativa närhet och ett förändrat klimat, men för att ta oss an alla dessa olika utmaningar krävs det bättre ekonomiska förutsättningar och med en långsiktighet för inhemsk produktion. Nästa års EU val blir något vi kommer lägga en hel del kraft på i vårt påverkansarbete, här har vi samtliga en roll att fylla gör vår plikt gå och RÖSTA.

Bredden av område vi jobbat med under året är verkligen vid, t ex kontakter med länsstyrelserna gällande frivilligt skydd av skog, vattenfrågor, biotopskydd och ASF bland mycket annat. Och samtal från oroande medlemmar har i huvudsak handlat om torka, viltets påverkan och vargen härjningar, områden som vi för en ojämn kamp mot vädergudarna och myndigheter.   Kommungruppernas arbete är så viktigt att belysa, ett arbete som kanske inte får de fetaste rubrikerna i medierna. Men det var så härligt inspirerande att få genomföra kommungruppsordförarkonferensen nu i höst, där erfarenhetsutbyte mellan kommungrupper och information kopplat till olika sakområden och även framtidens folkrörelse, allt proffsigt genomfört med hjälp av vår kunniga personal. Mycket ska ordnas med inför helgerna men jag hoppas också att det finns tid bland styrelser och valberedningar att svara på remissen framtidens folkrörelser.  

En riktig God Jul och ett Gott Nytt År,

Hälsningar Roger