Se seminariet om CAP här!

Tröskning av spannmål
När livsmedelsproduktionen ska öka är det viktigt med tydliga regler och förutsättningar.

Intresset för den nya jordbrukspolitiken CAP har varit stort. De informationsträffar som LRF bjudit in till med Länsstyrelserna har snabbt blivit fulltecknade. För att ge fler möjlighet att ta del av möjligheter, regler och förändringar lägger vi upp en filmlänk här nedan.

Över 250 medlemmar deltog i ett webbinarium om CAP som Karin Oscarsson (LRF Öst) och Karolin Rask (LRF Mitt) arrangerade i mitten av februari. Cassandra Bjelkelöv Telldahl, ledamot i LRF Mälardalens regionstyrelse, hälsade välkommen och Sofia Björnsson från Näringspolitisk Analys höll i själva webbinariet.

EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) för 2023-2027 innebär en rad förändringar, berättade Sofia Björnsson. Den nya perioden har starkt fokus på miljöersättningar och höjda investeringsstöd. Men också att gårdsstödet blir lägre när förgröningsstödet tas bort. 

Det har arrangerats ett flertal webbinarier om CAP av LRF men även av länsstyrelser och rådgivningsorganisationer. Ansökningsperioden för den årliga ansökan pågår från den 9 februari – 13 april. Digitala webbinarier ger möjligheter för många medlemmar att delta. 

En inspelning från ett av alla webbinarierm, samt en del frågor och svar kommer, lägger vi upp här så att medlemmar kan ta del av det i efterhand. Detta är en inspelning från 2 mars med Länsstyrelsen i Östergötland som sammanfattar jordbrukarstöden och de förändringar som skett inför 2023 samt berättar om investeringsstöden i den nya programperioden.

Klicka här för att se filmen (öppnas i YouTube)