Simon Persson är Årets nötköttsföretagare i Dalarna

Simon Persson Årets nötköttsföretagare Dalarna
Simon Persson med sitt diplom

Med stark framtidstro, familjens stöd och ett växande företag visar Simon Persson från Gärdsjöbo att det går att bygga lönsam köttproduktion i glesbygd. Nu har han utsetts till Årets nötköttsföretagare i Dalarna 2025 av LRF.

Simon Persson är 30 år och driver en dikoproduktion med cirka 40 dikor och totalt 90 nötdjur i Gärdsjöbo utanför Söderbärke. Resan började 2018 när han köpte sina första sex kvigor. Då drev han gården tillsammans med sin mamma, som tidigare haft småskalig höproduktion utan djur. Sedan 2023 står Simon själv vid rodret, med stor hjälp från hela familjen.

– Jag har alltid trivts med att sköta djur, och när jag funderade på vad som kunde ge lönsamhet föll valet på nötköttsproduktion. Marken här lämpar sig inte för spannmål eller grönsaker, men är perfekt för bete. Då är det mest effektivt att låta djuren äta gräset och föda upp köttdjur, säger Simon.

Att området har gott om rovdjur gjorde att valet föll på kor istället för får. I dag är besättningen uppe i 40 dikor och 90 djur totalt, och till våren väntas ytterligare 40 kalvar. De flesta är Hereford, några korsningar med Black Angus. Djuren betar på gårdens marker och arrenderat bete, och flyttas mellan hagar för att gräset ska växa upp.

– I år har vi för första gången gått med i ett utedriftsprogram som innebär att korna och tjurarna kan gå ute hela året, utan vindskydd. Vi testar det nu och ska utvärdera hur det har gått, berättar Simon.

Simon Persson Årets nötköttsföretagare Dalarna

LRF lyfter förebilder som vågar satsa

Utmärkelsen Årets nötköttsföretagare delas ut av LRF i flera regioner. Syftet är att lyfta företagare som visar god djurhållning, affärsmässighet och framtidstro, och som inspirerar andra att satsa på köttproduktion.

Peter Andersson, regionordförande för LRF Dalarna, var på plats och delade ut diplomet.

– Simon är en förebild. Han visar att det går att utveckla ett företag i glesbygd med tydlig framtidsvision och vilja att satsa. Det är precis sådana företag vi behöver fler av, säger Peter.

Motiveringen:
Simon Persson har byggt upp en växande dikoproduktion från grunden och visar med tydlig framtidsvision hur skogsbygdens möjligheter kan tas tillvara – med fokus på långsiktig utveckling och utevistelse för djuren.

Årets nötköttsföretagare Dalarna
LRF Dalarnas ordförande Peter Andersson delar ut diplomet till Simon

Köttbrist och beredskap- vi behöver fler som vågar

Sverige är idag beroende av import för att möta efterfrågan på kött. Cirka 50 procent av det kött som konsumeras är importerat, vilket gör landet sårbart vid kriser. I Dalarna är bristen på både köttproduktion och slakterier särskilt tydlig.

LRF ser stor potential att växa inom animalieproduktionen, men det kräver att företagen har ekonomi att investera. För det behövs rätt politiska och ekonomiska förutsättningar. En stärkt köttproduktion bidrar till livsmedelsstrategin och till ökad beredskap. LRF arbetar för att skapa dessa förutsättningar genom opinionsbildning, rådgivning och samverkan med politiken.

– Vi behöver mat, och en positiv bieffekt av den här typen av köttproduktion är att den håller landskapen öppna. Lönsamma företag bygger beredskap och bidrar till Sveriges livsmedelsförsörjning, säger Peter Andersson.

Nötköttsdjur, tjurar

Lokalt engagemang och framtidsvision

Simon har länge varit aktiv i LRFs kommunavdelning i Smedjebacken och sitter i styrelsen. Kommunavdelningarna är en viktig del av LRFs organisation, de samlar lokalt engagemang, påverkar politiken och skapar mötesplatser för medlemmar.

– LRF är den förening som driver de gröna näringarnas frågor och där jag som medlem faktiskt kan påverka beslutsfattare både på kommunal nivå och hela vägen upp till riksplan. Dessutom blir det en mötesplats för oss i branschen här i kommunen, säger Simon.

Peter Andersson fyller i:
– Kommunavdelningarna är viktiga för att samla lokalt engagemang, påverka politiken och skapa mötesplatser för medlemmar. Simon är ett gott exempel på hur lokalt engagemang kan gå hand i hand med företagande.

Simon Persson, årets nötköttsföretagare Dalarna 2025

Framtiden- fokus på växtodling och tillväxt

I vår väntas 40 nya kalvar. Därefter planerar Simon att hålla antalet djur på nuvarande nivå och istället utveckla växtodlingen.

– Vi har nyligen markkarterat för att få bättre överblick över vad som behöver göras. Att öka tillväxten på kalvarna är också ett ständigt mål. Min vision är att kunna leva på min köttproduktion på heltid. Har man en vilja finns en väg, säger Simon.

Mina Grubb
Regional Kommunikatör
mina.grubb@lrf.se

 


Vill du vara med och påverka?

Som medlem i LRF har du möjlighet att påverka och engagera dig – både lokalt och nationellt. Tillsammans skapar vi bättre förutsättningar för lantbruket, landsbygden och de gröna näringarna.

Vill du vara med och göra skillnad? Här hittar du exempel på hur du kan engagera dig:
Engagera dig och påverka i LRF Dalarna 

 

 

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.