Skolmat på tallriken

Webbinarie om offentlig mat
Skolmaten är en väldigt viktig fråga menar LRF Mjölk och Svenskt kött.

LRF Mjölk och Svenskt kött kikade in till oss och bjöd på ett ”Informationsmötet om upphandling och nya kostråd”. För den som hade förhinder finns här möjlighet att se det inspelade mötet och även ladda hem ett matnyttigt material.

Att det serveras drygt tre miljoner portioner i offentlig måltid och att den offentliga upphandlingen årligen är på mellan 10 och 12 miljarder kronor är inte bara spännande siffror. De tala också om att kommunavdelningen kan spela en avgörande roll för hur politiker och tjänstepersoner ser på skolmaten och den gröna näringen.

– Alla kommuner har en grön näring, betonade Carl Selling, på LRF Öst som hälsade välkommen. Jobbar vi aktivt med den offentliga upphandlingen kan vi öka självförsörjningen, stärka beredskapen och ge energi till det lokala näringslivet.

Ann-Kristin Sundin, nutritionist från LRF Mjölk, berättar att sju av tio kostchefen säger att ekonomin hindrar skolköken från att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten. Samtidigt är det egentligen ingen som ifrågasätter de stora effekter som skolmaten ger. En satsad krona ger fyra tillbaka enligt en samhällsekonomisk beräkning.

Hon framhåller skolmjölkens betydelse, ett näringstätt livsmedel, fullproppat med vitaminer och mineraler.

Lotten Lundgren är näringspolitisk rådgivare på LRF. Hennes bästa knep och tips är att kolla upp kommunens kostpolicy eller måltidspolicy som den ibland kallas. Kommunen kan ha beslutat om siffersatta mål för andelen svenskt eller närproducerat. Till exempel kan det vara 70 procent för en vara. 

– Finns det sådana mål är det ju guld. Då har politiken redan bestämt det. Så kommer ni in med leverantörerna och lösningen, påpekade Lotten. För den enskilde lantbrukaren kan det också vara en bra affär. 

De båda tror också att den offentliga måltiden kan bli en valfråga nästa höst.Tillsammans med LRF och Svenskt Kött anordnar Från Sverige nu en tävling för alla verksamheter som lyfter fram svenska råvaror och livsmedel i den offentliga måltiden. Så in och nominera. Vinsten är en en temadag om svensk mat med intressanta talare, gårdsbesök och lunch.

Klicka in på länkarna nedan och häng med in i webbinariet

Erfarenhetsbank för hållbara offentliga måltider: MATtanken

Tävling om att visa hur svensk mat lyfts i de offentliga måltiderna: Information om tävlingen här

Mer tips och information om offentlig upphandling från LRF finner du på: lrf.se

Presentationsmaterialet från webbinariet.

Redan den 5 november kommer nästa webinarium. Det handlar om valet 2026 och kan fungera som inspirationskälla för kommande möten med partierna i kommunen, kommunledningen och tips på hur ni kan nå era beslutsfattare. Det är nu det lokala arbetet med framtida partipolitiska program pågår. 
Inbjudan kommer både på mail och sms och finns på LRFs kalendarium.

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.