Skolmjölken i Robertsfors är inte hotad

Tuffa tider för Robertsfors kommun sätter krav på besparingar i skolan. – Vi kanske får börja servera vatten, sa Petra Andersin (S) kommunalråd i Robertsfors till SVT tidigare i veckan. Men nu kommer lugnande besked från Lars Tängdén (C) Vice KSO i Robertsfors.

Tidigare denna vecka publicerade SVT en nyhet om att Robertsfors kommun befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge och kommer behöva göra tuffa besparingar den kommande tiden om inte stadsbidragen ökar. Ett exempel som lyftes var skolmjölken. 

– Vi kanske får börja servera vatten, sa Petra Andersin (S) kommunalråd i Robertsfors. Detta väckte givetvis känslor hos såväl boende i Robertsfors som LRF Västerbotten. 

Att spara in på skolmjölken vore oklokt och förmodligen mer kostsamt ur ett långsiktigt perspektiv. Mjölk till lunchen ökar nämligen chanserna för barn i skolan att få i sig tillräckligt med näring för att orka leka och lära en hel skoldag. Studier från Lunds och Stockholms universitet visar att varje satsad krona på skolmåltider ger samhället fyra kronor tillbaka i form av bättre studiero, bättre hälsa, högre betyg och ökad chans till arbete. Näringen som finns i skolmjölken blir särskilt viktig för de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

När LRF Västerbotten kontaktar Lars Tängdén (C), Vice Kommunstyrelsens ordförande i Robertsfors, möts vi av ett lugnande besked. Det exempel som Andersin lyfter i intervjun med SVT är endast ett exempel och det finns inget explicit förslag om att spara in på mjölken.

- Det är inget vi diskuterat, varken i kommunstyrelsen eller i utbildningsutskottet. Jag har sett nyhetsinslaget och jag förstår att många blir upprörda, skolmjölken är givetvis viktig för både eleverna och för att hålla landskapen öppna. Det var endast ett exempel för att belysa det tuffa ekonomiska läget, säger Tängdén.

Förtydligandet från Tängdén visar att kommunpolitikerna i Robertsfors kommun ser värdet i skolmjölken, vilken är så viktig för både landsbygdsutvecklingen och den biologisk mångfalden, men också en viktig pusselbit i att stärka den svenska livsmedelsberedskapen.

Se nyhetsinslaget från SVT här
SVT: Tuffa besparingar väntar för kommuner i Västerbotten – i Robertsfors kan mjölken tas bort