Skylta för att upplysa om eldningsförbud

Den pågående torkan ökar dramatiskt risken för bränder i skog och mark. Allmänhetens slarv är en av de största anledningarna till allvarliga skogsbränder i Sverige. Eldning, grillning och rökning stod för minst 30 procent av skogbränderna.

- Många av LRFs medlemmar känner stor oro över att privatpersoner som rör sig på deras mark ska orsaka en skogsbrand. Allemansrätten gör att markägare inte kan hindra människor från att vistas på markerna. Det är viktigt att vi hjälps åt för att minska antalet skogsbränder. Du som markägare kan informera om att eldningsförbud råder genom att sätta upp informationsskyltar på vid exempelvis upphållsplaster, stigar och vägbommar, säger Elin Sunesdotter, skogspolitisk expert på LRF Skogsägarna.

Under sommaren är det många människor som rör sig i skog och mark. Många har dålig koll på vilka regler som gäller kring eldning och grillning och just nu råder eldningsförbud i stora delar av landet på grund av den rådande torkan. Många är helt okunniga i hur lätt eld sprider sig och vilka risker de tar när de tänder en eld. 

Länsstyrelserna har tagit fram en informationsskylt om att eldningsförbud råder som du som markägare kan använda. Skylten är översatt till flera språk.

- Skogsbruket har de senaste åren arbetat mycket för att förebygga bränder, allmänheten måste också ta sitt ansvar när de vistas i skog och mark, avslutar Elin Sunesdotter.