Snart kommer gässen - är du beredd?

flygande gäss
Gässen ökar och har en alltmer spridd närvaro i landskapet.

Ett tydligt vårtecken är när gäss, svanar och tranor landar på fälten. Det är inte bara av glädje man noterar detta, antalet betande fåglar har ökat under senare år och de har även en alltmer spridd närvaro i landskapet med risk för omfattande skador i lantbrukets grödor som följd. 

Under 2023 samverkade LRF Örebro och Södermanland med Svenska Jägareförbundet för att öka intresset för gåsjakt. Det utbildades ett flertal jägare i den svåra konsten att bli effektiv i jakten. Det kommer fortsättas utbildas fler gåsjägare även detta år. 

Redo att bistå lantbrukare 

Dessa jägare är nu redo att bistå lantbrukare för att minska risken för skador i lantbruket, både när det gäller skyddsjakt och jakt under ordinarie jakttid.  

Ta chansen att anmäla ditt intresse via denna länk så förmedlar vi vidare till regionala kontaktpersoner på Svenska Jägareförbundet. Även Jägarnas Riksförbund har anmält intresse att bistå. Alternativt ta själv kontakt med jägare i ditt nätverk. 

Avtal för jaktupplåtelser 

Har du jakträtten själv men inte hinner med att jaga fågel finns naturligtvis möjlighet att själv anlita andra jägare. Har du jakten utarrenderad, men jaktlaget inte är intresserade av just fågeljakt kan man i avtal fördela upplåtelser för arter och i tid och geografi. Det finns möjligheter för detta inom ramen för LRFs avtalsmall:https://www.lrf.se/las-mer/skriftliga-jaktavtal/   

Det finns även möjlighet att teckna ett kompletterande avtal för skyddsjakt, där man avtalar villkor och förutsättningar för särskilda arter samt ramar angående tid och geografi. Det finns mallar för detta där man kommer överens mellan markägare, jakträttshavare och tillkommande jägare. 

Kom även ihåg att Länsstyrelsen har mycket kunskap och kan bidra med vägledning när inte den generella skyddsjakten räcker till och dessutom värdera och ersätta skador av fredade fåglar.