Startprogram för mer vindkraft i Sverige

Vindkraftverk. Bokgården, Laholm.

Vi ser glädjande på de insatser som görs runt om i Sverige och Europa just nu för att främja den gröna omställningen. Elbehovet kommer öka markant kommande åren inte minst i Sverige - de gäller också de Gröna näringarna. 

Startprogram för mer vindkraft i Sverige (svensktnaringsliv.se)

LRF ståndpunkter kopplat till Svenskt näringslivs rapport

Samtidigt som vi kommer behöva mer el så står vi framför en klimatutmaning. Lantbruket är en av de sektorer i samhället som redan drabbas av klimatförändringar och vi följer därför alla insatser som kan snabba på den gröna omställningen och där lantbruket fortfarande får sitt utrymme.

Vi håller med om tror på att tillståndsprövningarna behöver förenklas för att skapa utrymme och incitament för den fossilfria energin. Att ta tillvara på de möjligheter som finns inom rePowerEU där redan exploaterad mark kan användas med ny teknik är i många fall ett bra tillvägagångssätt för att få ut mer energi utan att för den delen exploatera mer mark.

I tillfällen där dessa parker eller vindkraftverk står på privat mark är det dock mycket viktigt att en god dialog förs med markägaren. Det är också av stor vikt när det kommer till att se över ny mark för exploatering. 

Sverige och Europa behöver bli mer självförsörjande, vi lever dessvärre i en tid där både energi, mat och insatsvaror riskerar att bli en del av säkerhetspolitiska angrepp. Både livsmedelsproduktionen och energiproduktionen en grundbult för att se till att vårt land står starkt och fungerar i en orolig tid.