Stöldvåg i regionen

Polisen vill uppmärksamma länets bönder på alla GPS-stölder som nu sker.

Polisregion Öst går nu ut med en varning till lantbrukare i Östergötland att flera stölder av GPS skett på kort tid. Den som drabbats ska omedelbart anmäla inbrott och stöld, så utredarna kan säkra spår. Har du inte drabbats, vässa skyddet och öka säkerheten på din gård.

 Under den senaste veckan har vi haft flera stölder av GPS från lantbruksmaskiner i Östergötland. Lantbrukare som drabbats finns i Mjölby, Mantorp, Söderköping och Norrköping, skriver Alice Gustafsson, Brottsanalytiker på Brottssamordningen i polisregion Öst till LRF Öst.

 Tillgreppen har skett från traktorer som står utomhus, men också de som stått inne i maskinhallar, tillägger Gustafsson.

Under sommaren/hösten har det varit ett högt antal GPS stölder i stora delar av landet. Stölderna ser ut att fortsätta. Därför vill polismyndigheten nu varna lantbrukare och höja uppmärksamheten.  De vill även att man ser över sitt skydd och skärper rutinerna med ökat skydd.
 
Brottsförebyggande åtgärder som rekommenderas:

  • Montera bort GPS utrustning, skärmar/antenner från maskinerna.
  • Var uppmärksamma på fordon/person som rör sig i området som kan tänkas rekognosera ”reka”.
  • Använd gärna övervakningskamera (se till att belysning finns eftersom stölderna sker när det är mörkt).
  • Sätt upp belysning med rörelsedetektor.
  • Kontrollera att eventuella larm, kameror fungerar.

 Om du drabbats, larma polisen omgående på 112 och rör inte utrustningen eller platsen, utan invänta klartecken från polisen. Vi strävar efter att genomföra en undersökning av brottsplatsen för att säkra eventuella spår, berättar Gustafsson.

Handlar om ett pågående brott, ring alltid 112. Är det inget akuta ärende använd istället telefonnummer 11414 eller tipsa polisen via polisens hemsida.

I programmet Efterlyst berättar Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, om de GPS-stölder som drabbar lantbruket.