Efterlyst uppmärksammar GPS-stölder inom lantbruket

Efterlyst om GPS-stölder
Bild från Efterlyst.

Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, var med i Efterlyst och pratade om de GPS-stölder som drabbar lantbruket.

Att lantbruk är en högteknologisk bransch vet vi, liksom att det förekommer stölder av inte bara teknisk utrustning som GPS:er utan även diesel.

Allt fler bönder drabbas av tjuvar som stjäl GPS:er i traktorer, GPS:er som är oerhört viktiga för lantbrukarnas arbete, men också värda mycket pengar, inledde Efterlyst inslaget med.

Tomas Olsson fick frågan om vad GPS:er används till i lantbruket.

– Själva GPS:en är en del av ett system som används för att samla data under skörd och som används för att styra traktor och redskap som vi har efter traktorn.
  
Polisen misstänker att internationella ligor ligger bakom stölderna, enligt Efterlyst. Stölderna är inte bara ett hårt slag mot enskilda lantbrukare utan kan även störa landets livsmedelsproduktion, något som kan påverka oss alla. GPS är alltså en viktig utrustning för lantbrukare.

– Det är viktigt för oss som bönder, när vi ska jobba på åkrarna. Och när vi blir av med dem så blir det stillestånd som är besvärliga. En traktor kan du köra, men du kan kanske inte styra maskinerna. Då får vi stillestånd som påverkar väldigt mycket.

Tomas Olsson fick frågan om vad händer med produktionen när en lantbrukare förlorar GPS:en. Hur mycket minskar den om man blir av med GPS:en?

– Det är svårt att sätta siffror på. Det som händer är att det blir stora kostnader pga. stillestånd. Speciellt ett sådant år som vi har nu där vi har ett kort skördefönster, det regnar varannan dag, vi måste komma ut och köra just den dagen. Och när man blir av med grejerna måste man beställa nytt, kanske skadegörelse och laga, så det blir väldigt stora kostnader förutom själva utrustningen.

Inslaget finns på Viaplay (börjar runt 20.20 in i programmet).

Ulf Johansson, LRF Entreprenad om GPS-stölder