Strömmen gick, men handlingskraftiga bönder räddade Hallands stämma!

Hallands stämma 2024

I förra veckan gick LRF Hallands stämma av stapeln, men inte utan viss dramatik. Heléne Gunnarsson, regionordförande öppnade stämman och hade precis börjat prata om hur viktigt det är med beredskap, när ljuset släktes, fläktarna slutade gå och all teknik sakta stängdes ner.

Handlingskraftiga fullmäktige och bönder ville så klart att stämman skulle fortlöpa och helst som det var tänkt, så med snabba fötter skyndade de sig i väg för att hämta ett reservelkraftverk. Det var inte bara bygdegården i Okome som var utan ström utan hela byn och när strömmen var tillbaka hade knappt Eons servicetekniker kommit ut till platsen. Vi kan konstatera att beredskapen fungerade bra.

Reservelkraftverk på plats

Lennart Nilsson, spannmål och köttbonde från Harplinge som dessutom är ledamot i LRFs förbundsstyrelse och nyvald ordförande i Cogeca gästade stämman och fick berätta om sitt och Copa-Cogecas påverkansarbete i Bryssel i stearinljusens sken, en kanske något annorlunda inramning än vad han var van vid.  Även riksdagsledamöterna Christofer Bergenblock centern och Aida Birinxhiku, Socialdemokraterna gästade också de stämman och berättade lite kort om sitt arbete i riksdagen.

Gröna möten presenterade sin verksamhet likaså LRF Ungdomen. Markus Söderlind, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse deltog också och berättade om LRFs arbete med utbildningsfrågor på lokal, regional och nationell nivå. Landsbygdsministern Peter Kullgren besökte också stämman men denna gång digitalt med en videohälsning till deltagarna.

Stämman fortlöpte enligt handlingarna och Krister Stenberg valdes in i regionstyrelsen och Cecilia Bengtsson avtackades för sitt goda arbete i styrelsen. 

Hallands styrelse 2024
Frv. Joakim Dannegren, Mathilda Clausén Wingårdh, Andreas Måttgård Bengtsson, Heléne Gunnarson, Linda Ericsson, Krister Stenborg och Anders Claesson. Foto: Clara Hyltbäck.

Silvernålar delades ut till Anders Rickardsson som tidigare fått LRFs Guldnål. Cecilia Bengtsson och Krister Stenberg fick även de ta emot Silvernålen som är det högsta förtjänsttecknet som delas ut på regional nivå. 

Silvernålar Halland 2024
Silvernålar delades ut till Krister Stenberg, Cecilia Bengtsson och Anders Rickardsson som tidigare fått LRFs Guldnål. Foto: Marie Henningsson.

Årets lokalavdelning blev Himledalens Västra avdelning och Årets engagemang gick till Kungsbacka kommungrupp. Viktoria Hedäng, Heagård tilldelades Signe och William Kählers donation.

Årets lokalavdelning blev Himledalens Västra
Årets lokalavdelning blev Himledalens Västra avdelning. Foto: Marie Henningsson.
Årets engagemang_Kungsbacka kommungrupp
Årets engagemang gick till Kungsbacka kommungrupp

Fullmäktige var i år diskussionssugna och alla motioner och yttranden diskuterades flitigt. Det beslutades att skicka 4 motioner till riksförbundsstämman och det beslutades också att skicka en skrivelse till grundlagskommittén.

Motioner som gick vidare:

Hotad yrkesbiodling och pollinering inom växtodlingen.
Myndigheter/Livsmedelverkets remissförfarande
Vargen kommer
Vilka får vara med i framtidens folkrörelse

Skrivelse
Ersättning inom vattenskyddsområden