Studiebesök på Apelås gård och Husaby hästklinik

Pontus Widell, 2024

Onsdagen 28 februari anordnade LRF Ungdomen Skaraborg ett studiebesök, på Apelås gård och Husaby Hästklinik. Temat för kvällen var hästföretagande.

En inspirerande resa

Kvällen började med att Petra Wirtberg, som tillsammans med maken Peter byggt upp en hästverksamhet på Apelås gård, berättade om sin resa som hästföretagare samtidigt som det serverades mat och dryck. Petra berättade om hur det var att ge sig an att driva en gård, utan någon egentlig lantbrukserfarenhet, och vilka för- och nackdelar det inneburit. En inspirerande resa där besökarna fick lära sig om bland annat riskminimering och olika affärsmöjligheter inom hästnäringen.  

Allt från behandling till avlivning

Efter ett Petras föredrag och efterföljande frågor vandrade deltagarna vidare till Husaby Hästklinik, som sedan 14 år tillbaka hyr in sig i lokalerna. Ett företag som vuxit under de senaste åren och idag bedriver olika typer av verksamhet på flera olika platser i länet. Under vandringen fick deltagarna se olika delar av lokalerna och lära sig om vilket syfte de fyller i veterinärverksamheten. Allt från röntgen och behandling till avlivning. 

Efter några timmars föredrag, samtal och diskussioner avrundades kvällen. En lyckad träff där glada deltagare var mycket tacksamma för en inspirerande kväll. 

 

Faktaruta:

Sverige uppskattas ha 355 000 hästar. I Västra Götaland uppskattas antalet till 56 000 hästar. 

Hästnäringen omsätter ca 32 miljarder och skapar ca 18 500 jobb. Västra Götaland står för 15,7% av omsättningen.

Hästnäringens effekter i form av konsumtion av varor och tjänster utgör omkring 0,48 procent av Sveriges totala Bruttonationalprodukt (BNP)

*Siffrorna är från 2018

 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28