Ta skogen till skolan

Nu börjar naturen tina fram i vårsolen och det är en perfekt tid för skolklasser att bege sig ut i den friska luften och lära sig mer om skogen. Verksamheten Skogen i Skolan erbjuder barn och unga i hela Västerbotten givande och spännande skogsaktiviteter.

Matilda Lingegård som är utbildad jägmästare och verksamhetsledare i samverkansorganisationen Mera Skog i Västerbotten är även regionsamordnare för Skogen i Skolan i länet. Skolor i Västerbotten kan ta kontakt med Matilda som sedan ser till att Skogen i skolan arrangerar skogliga aktiviteter för barn och unga i olika former. 

– Skogen i Skolan har en kommungrupp i varje kommun i hela länet med representanter från skogsbranschen. Vilka årskurser vi riktar oss till beror lite på vilken kommun det gäller. Men våra skogliga aktiviteter går att anpassa till alla barn och unga från lågstadiet till högstadiet, berättar Matilda.

Matilda Lingegård är ansvarig för Skogen i Skolan i länet.

Alla skolor kan låna en skolskogsryggsäck
I varje kommun finns en skolskogsryggsäck att låna, full med material från Skogen i Skolan. Ryggsäcken finns att låna på kommunernas bibliotek eller på Skogsstyrelsens kontor. I Umeå som är den största kommunen i länet finns det tre ryggsäckar till låns. Här är det Matilda som åker ut och besöker skolor och håller i skogliga lektioner för skolelever.

– Vi träffas i skolans skolskog eller i ett närbeläget skogsområde, det behöver inte vara stort utan närheten är viktigare. Skogslektionen anpassas alltid efter årskurs och årstid. Vi brukar titta på skogen där vi är och prata om hur den ser ut och varför. Under skogslektionen varvas gemensamma lekar med övningar i mindre grupper där eleverna exempelvis får mäta trädhöjd eller skapa konstverk med klorofyll, berättar Matilda.

Mer info om skolskogsryggsäcken hittar du här.

Skogskollo för barn
I år lägger Skogen i Skolan i Västerbotten särskilt fokus på årskurs 2 där alla elever i Umeå erbjuds en skogsdag. För högstadiet erbjuds praoplatser och studiebesök inom skog. Man arrangerar även en karriärmässa där skogen är ett av benen och marknadsför olika yrken inom skog. I sommar kommer det att anordnas ett tvådagars skogskollo för 11-12 åringar. Något som arrangerats i flera år men som haft uppehåll under pandemin

Matildas bästa vår-tips
Skogliga lektioner genomförs hela året, men undervisningen anpassas efter årstid. Våren är helt klart populärast för skogsaktiviteter och Skogen i Skolan är just nu mitt i sin högsäsong. Matilda bjuder därmed på sitt bästa vår-tips.

– Något som alltid är roligt i skogen är ju djuren som lever där. En väldigt populär Skogen i Skolan-aktivitet är ”Ekorren och granskotten”, en slags minnesstafett som bygger på att ekorren inte alltid kommer ihåg var den har gömt sina matförråd, tipsar Matilda.

Här hittar du intruktioner till leken.

Vill du veta mer om Skogen i skolan och Mera Skog i Västerbotten?

Kontakta Matilda Lingegård via:
Mail: matilda@meraskog.se
Facebook: @meraskogivasterbotten
Hemsida: www.meraskog.se eller www.skogeniskolan.se