Tommy och Robert Johnson i Ljusdal är Årets nötköttsföretagare i Gävleborg

Stina Johnson, Robert Johnson, Tommy Johnson, Jonatan Larsson, Lotta Zetterlund

Tommy och Robert Johnson som driver nötköttsproduktion på Stenspers Gård i Tallåsen, har utsetts till Årets nötköttsföretagare 2023 i Gävleborg.

De prisas för strategi som fokuserar på en så naturlig och extensiv produktion som möjligt, där det går åt minimalt med resurser och där hela djuret tillvaratas på bästa sätt, samt deras arbete för att produktionen i hållbar takt ska växa och utvecklas.

Företaget drivs av Tommy och Robert Johnson. Kalvarna föds utomhus med start i april och sommartid går djuren på naturbete och fäbobete, vilket innebär en stor variation i foder som de får i sig. Djuren dricker vatten från kallkällor även vintertid. Kossorna går ute utan ligghall, men har tillgång till vindskydd i form av täta skogspartier och kuperat landskap. Alla kvigor kalvar in vid 36 månader i stället för 24 månader, vilket ger resligare kor som håller bättre och blir bättre mammor.

Stenspers gård, Ljusdal

– Vi pratar så mycket om hållbarhet men Tommy och Robert visar vad det faktiskt kan innebära. De sätter sina djurs välfärd främst, och levererar en högkvalitativ produkt, säger Lotta Zetterlund, ordförande för LRF Gävleborg, som delade ut priset.

– Det är klart det är kul och värmer att få ett sådant här pris. Vi jobbar hårt varje dag för att våra djur ska ha det bra och för att vi ska producera till en hög kvalitet. Den här utmärkelsen är väl ändå ett tecken på att vi gör rätt, säger Tommy Johnson, Stenspers gård.

Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg, delade ut priset.
Tommy Johnson intervjuas av P4 Gävleborg.