Tycker du att det är viktigt att fler barn får lära sig var maten kommer ifrån? Sprid inbjudan till höstens stora skolsatsning!

Får endast användas av LRF Mjölk. Foto: Ester Sorri

Under oktober gör LRF en stor utbildningssatsning för landets alla elever i årskurs fyra till sex. Satsningen består av en aktivitet som går under namnet Bonden i skolan-veckorna, där vi väcker nyfikenhet och intresse för de gröna näringarna och där barnen får lära sig om skogen, lantbruket och var maten kommer ifrån.

Pedagoger och elever över hela landet bjuds ni in till en digital plattform där eleverna kan navigera runt på en fiktiv bondgård, både enskilt, i grupp eller med hjälp av sina lärare i helklass. Den digitala plattformens innehåll är anpassat till läroplanen och alla deltar utifrån sina förutsättningar. I plattformen får besökarna ta del av spännande filmer, faktatexter, spel och kluriga quiz om bonden, djuren och naturen. Eleverna har även möjlighet att delta i en skattjakt, göra roliga utmaningar utanför klassrummet och mycket mer! 

Den här aktiviteten testades i Mälardalen 2021 och var väldigt uppskattad av både lärare och elever. Därför skalar vi nu upp aktiviteten och erbjuder skolor i hela landet att vara med!

Hjälp till att sprida inbjudan

Tycker du också att det är viktigt att fler barn får lära sig om skogen, lantbruket och var maten kommer ifrån? Var då med och sprid kännedom om höstens stora skolsatsning!

Inbjudan har skickats till samtliga skolor och skolchefer för vidare spridning till lärare, men för att vi ska nå ut så brett som möjligt behöver vi din hjälp!

Känner du någon som jobbar inom skolan? Skicka då denna länk eller detta dokument med inbjudan vidare! Eller ta kontakt med skolorna på din hemmaplan och uppmuntra lärarna att anmäla sig och sina elever!

Lokala aktiviteter under Bonden i skolan-veckorna

Vi uppmuntrar också alla lokalavdelningar att göra lokala aktiviteter riktade till barn i årskurs 4-6 under perioden 2-27 oktober då Bonden i skolan-veckorna pågår.

Aktivitetsstöd samt ersättning för utlägg utgår. Fyll i en enkel ansökan där ni beskriver aktiviteten och när den är genomförd gör ni en kort utvärdering om hur det gick. 

Förslag på aktiviteter
•    Bjuda in elever och lärare på gårdsbesök eller ett besök i skogen
•    Besöka den lokala skolan och berätta för eleverna om jobbet ni har inom de gröna näringarna
•    Samarbeta med den lokala matbutiken och gör aktiviteter för barn 
•    Gör någon aktivitet i restaurangen på den lokala skolan

Om du har frågor, kontakta Anna Lindgren, anna.lindgren@lrf.se, 010-184 42 04