Tydligt fokus på livsmedelsproduktion i ny rapport från Försvarsberedningen

Den 19 december presenterade Försvarsberedningen sin senaste rapport, som fokuserar på utvecklingen av totalförsvaret och det civila försvaret. Rapporten betonar vikten av primärproduktionen, som en kritisk del av Sveriges försvar och motståndskraft. Detta är ett resultat av LRFs påverkansarbete för att lyfta vikten av gårdsnära livsmedelsproduktion.

Det svenska jordbruket behövs för ett robust och motståndskraftigt Sverige. Erkännandet av jordbrukets roll i Försvarsberedningens rapport är en viktig signal till alla inom de gröna näringarna. Anna Karin Hatt, vd och koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund, välkomnar denna utveckling och understryker dess betydelse för ett starkt civilt försvar och en säker livsmedelsförsörjning.

– Äntligen tar Sverige ett ordentligt steg mot ett modernt civilt försvar som inkluderar en tryggad livsmedelsförsörjning, där det viktiga arbetet som sker på och i nära anslutning till gården tydligt pekas ut som en viktig del av landets totalförsvar, säger Anna Karin Hatt.

Rapporten lyfter fram att klimatförändringar och internationella säkerhetshot stärker behovet av en självständig livsmedelsproduktion i Sverige. Trots att svenska jord -och skogsbrukare redan idag hanterar svåra kriser som väderkatastrofer och smittsamma djursjukdomar, behövs ett mer sammanhängande system för att säkerställa fortsatt produktion även under störningar.

Anna Karin Hatt betonar behovet av politisk klarhet kring finansieringen av det civila försvaret för att stärka robustheten på Sveriges gårdar.

– Det är viktigt att politiken snabbt kan ge besked om hur det civila försvaret ska finansieras så att en bred och stark robusthet kan byggas upp på Sveriges gårdar, säger Anna Karin Hatt.

Om rapporten

Försvarsberedningen granskar och formar Sveriges försvars- och säkerhetspolitik, inklusive det civila och militära försvaret. Under våren 2023 presenterade de sin första rapport, "Kontrollstation 2023", som utvärderade tidigare försvarsbeslut. Den 19 december presenterades deras andra rapport, med fokus på totalförsvaret och det civila försvaret.

Rapporten ligger till grund för regeringens framtida försvarspolitik och strategi för totalförsvaret för de nästa fem åren. Rapporten betonar vikten av Sveriges livsmedelsförsörjning och primärproduktion på gårdar för landets motståndskraft och civilförsvar. Den föreslår också att stödja svenska produkter för att minska sårbarheten. 

Försvarsberedningen överlämnar totalförsvarsrapporten Kraftsamling