Utvecklar brandsamverkan

Bra beredskap och en utvecklad samverkan mellan räddningstjänsten och lantbruket är skillnaden mellan succé och katastrof, det var alla eniga om efter kommungruppens möte på Räddningstjänsten i Söderköping.

Det är onsdag kväll i Söderköping. Fyrtiotalet lantbruksföretagare möter upp på Räddningstjänsten. Lokalerna är inte mer än sju år gamla. Här tar Jonas Holmgren emot och berättade om organisationen, arbetssätt, förberedelser, hur räddningstjänsten agerar på plats och allt som hanteras efter en insats.

Anledningen till träffen är främst den omfattande ladugårdsbranden förra året då en mjölkgård stod i lågor. Men även stormar som fäller skog över vägar och elnät, maskinbränder i tröskor och balpressar, händelser som kommer oväntat men som kan få oanade konsekvenser.

Söker lämplig utrustning
Jimmy Glad från östra Ryd berättade vad som hände kvällen i april för nästan precis ett år sedan, om utmaningarna, missförstånden och erfarenheterna. Dessa har lett till att räddningstjänsten utvecklat sina arbetsformer, så också Maskinringen Öst som inventerat vilka maskiner och utrustning som finns i bygden och kan komma väl till pass vid bränder.

Då kunde ett 50-tal kor och kalvar räddas från lågorna, dessvärre brann lika många inne.

Gör viktiga insatser
För att öka förmågan vid en brand har räddningstjänsten, Maskinringen Öst och Länsförsäkringar tecknat avtal som reglerar ersättningen för de som deltar i en insats. Per Wendler berättade om Brandsamverkansgruppen i Östergötland och LRFs omsorgsarbete som stöttar drabbade lantbrukare.

Men det finns mer att göra och framförallt hoppas man få tag i fler frivilliga som har gödseltunnor, pumpar, djurvagnar, skogsmaskiner och grävare eller kan tänka sig att ställa upp i bevaknings- och eftersläckningsarbetet som tar vid då räddningstjänsten rullat hem.

På plats fanns även Studieförbundet Vuxenskolan som berättade om de beredskapskurser som ordnas och många lokalavdelningar haft stor nytta av.

Träffa LRFs Bondekompis i omsorgsgruppen