Vaggeryds kommungrupp jobbar långsiktigt mot kommunen: ”Vi ska ta en omgång till med dem”

Vaggeryds kommungrupp

Vi ringde upp Roger Andersson, ordförande i Vaggeryds kommungrupp, för att höra vad de har på gång. När vi når honom sitter han i skördaren och förbereder en del av skogen för ett generationsskifte, men prata kommungruppsarbete har han alltid tid med!

Vaggeryds kommungrupp har visat att hårt och uthålligt arbete lönar sig och kan ge en bestående förändring i hur kommunen arbetar. Roger Andersson berättar att man fick ligga på i flera år, och stå pall för kritik från kommunen, innan rutinerna kring byggnation på åkermark ändrades till exempel. Men nu har LRFs budskap gått in.

– När de får in ett förslag på att bygga på jordbruksmark så får vi lämna synpunkter, säger han.

Och det blir betydligt oftare – närapå alltid faktiskt – ett nej till att bygga. Om det inte rör sig om ett välplacerat generationsboende vill säga. Eller för den delen den nya järnvägen, som trots invändningar kommer att klyva ett par jordbruksfastigheter i kommunen.

Den produktiva jordbruksmarken har ju i allra högsta grad med vår livsmedelsförsörjning att göra, ett hyperaktuellt ämne och något som kommungruppen nu ligger på kommunen om. I början av året hade de en dialog med kommunalrådet, oppositionsrådet och beredskapssamordnaren kring vilka livsmedel som produceras i kommunen och hur det har förändrats det senaste decenniet. Kommungruppen tryckte på användning av Hushållningssällskapets uträkningar när det gäller försörjningsbalanser, som några kommuner i länet arbetar med, men där har inte Vaggeryds kommun nappat. Än.

Roger Andersson berättar att även om han är lite besviken på kommunpolitikerna för bristande engagemang i frågan så finns det en person som de har ett bra utbyte med.

– Den som är mest intresserad, det är beredskapssamordnaren. Vi har faktiskt haft ute henne en gång innan, det var när man hotade med elransonering förra hösten. Då hade vi ute henne på en mjölkgård, säger han.

Samordnaren fick ökad insikt i hur en modern mjölkproduktion fungerar, och att den inte skulle fungera utan el, och nu planerar kommungruppen för ytterligare aktiviteter riktade mot kommunpolitiker och tjänstemän.

– Vi ska ta en omgång till med dem när det gäller detta. Det är väldigt viktigt, säger Roger Andersson.

Kommungruppen är också ute på en del konsumentaktiviteter, något som har blivit ännu viktigare nu, med tuffare tider för både producenter och konsumenter.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi är med ute. Maten har blivit dyr, och varför har den blivit dyr? Det måste vi vara med och försvara, säger Roger Andersson.

Han tycker att allmänheten nästan har snappat upp vikten av en egen livsmedelsproduktion i kommunen bättre än vad kommunpolitikerna har. Många vet att i Vaggeryd är det mjölk och kött som gäller. Potatisen får man väl hitta en plätt för då, om det skulle krisa. 

Ska man summera det så jobbar kommungruppen i Vaggeryd på, med målet att påverka kommunen i ännu en viktig fråga, och berätta för Vaggerydsborna var maten kommer ifrån. Roger Andersson berömmer styrelsen, som har ett stort engagemang med en bred palett av kompetenser och intressen. Och vad gäller ordföranderollen så är den något han rekommenderar.

– Det är rätt mycket arbete. Du får sätta av rätt mycket tid. Men det är himla intressant! säger han.