”Det finns en Stockholms korvfestival, men mycket korv görs ju i Småland!”

Smålands korvfestival

Den 16 mars är det urpremiär för ett nytt matevent, som är tänkt att bli årligen återkommande. En korvfestival, i nära anslutning till firandet av korvens dag och under en period när gårdsrundor, skördefester och annat lyser med sin frånvaro. 

Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson på Hagshultskossorna ville ordna ett event på gården och kom på vad som saknades i trakten;

– Det finns en Stockholms korvfestival, men mycket korv görs ju i Småland. Smålands korvfestival, den finns ju inte, det gör vi! Berättar Ulrica Björnhag om hur idén uppkom.

Det är här på gården utanför Vaggeryd besökarna kommer att kunna provsmaka korv, handla korv, diskutera korv och äta en god korv-lunch.

– Kom hungrig, uppmanar Ulrica Björnhag.

Tjugo utställare kommer att vara på plats med både korv och tillbehör. Tidigare landshövding Helena Jonsson kommer att klippa bandet, eller ursäkta – korven. Tack vare en begränsning av besökarantalet och möjligheten att förköpa biljetter vill man försöka se till att det finns delikatesser kvar även i slutet av dagen.

– Förhoppningsvis hittar man favoriter man gillar sedan tidigare men också nya att prova och kanske ta med sig hem.

För korv, säger Ulrica Björnhag, det är så mycket mer än korv med bröd. Den praktiskt förpackade maten är lite styvmoderligt behandlad stundtals, men det kan en småländsk korvfestival förhoppningsvis hjälpa till med att få rätsida på. Korv passar även på finporslinet. Eller vad tror du om korv med bubbel?

I Hagshult kan man ta reda på hur det smakar.

Läs mer om Smålands korvfestival här: Korvfestival