Vi anropar Habo kommungrupp!

Dan Waldemarsson Habo kommungrupp

För lantbrukarna i Habo kommun är vägarna och deras framkomlighet ett återkommande samtalsämne. Nu senast är det ett projekt med att göra om en del av vägsträckan mellan Jönköping och Habo till tvåfilig väg som framkallar orosmoln för den som behöver använda sträckan för transporter inom lantbruket.

Det kan ju låta bra att skapa möjligheter att köra om långsamtgående fordon genom att vägen blir tvåfilig men enligt förslaget så ska den typen av trafik förbjudas helt på sträckan. ”Om långsamtgående fordon inte tillåts på väg 26 kommer jordbruksfordon hänvisas till det parallella vägnätet”, står det i plan- och miljöbeskrivningen. Något sådant vägnät finns dock inte menar Dan Waldemarsson, ordförande i Habo kommungrupp. Vissa av de undergångar som finns längs vägen är dessutom inte tillräckligt stora för moderna jordbruksmaskiner, och somliga kan heller inte byggas om. LRF har protesterat mot planerna att förbjuda långsamtgående fordon, men man upplever sig inte ha fått något gehör.  

De som planerar har för dålig koppling till de näringsverksamheter som måste använda vägarna, säger Dan Waldemarsson.  

Jordbruksmaskiner är heller inte den största anledningen till att pendlare och andra har protesterat, vägen används nämligen flitigt av A-traktorburna gymnasieelever som inte har någon smidig bussförbindelse till Bäckadalsgymnasiet där bland annat fordons- och byggprogrammet finns.  

Dan Waldemarsson blickar västerut mot Skövde och menar att där har man dubbelfiliga vägar med traktorer på och det verkar fungera utan bekymmer. Han lyfter frågan om det är en skillnad i inställning till lantbruket mellan länen. 

– Jag vet inte hur vi ska lösa det, säger han om Trafikverkets planer.  

Habo kommun har växt de senaste åren och sedan länge finns beslut om att ta jordbruksmark i anspråk för byggnation. Dan Waldemarsson tycker ändå att kommunen i stort har en positiv inställning till landsbygdsfrågor, men de tidigare gjorda besluten ligger ju fast vilket gör att åkerarealen i kommunen fortfarande krymper.  

– Det får ju konsekvenser för oss, säger han.  

Ett stående arrangemang är kommunens frukostmöten där Dan brukar representera LRF och lyfta lantbrukarnas intressen i näringslivsfrågor. I övrigt har kommungruppens planering inför vecka 47 börjat så smått, men precis som för många andra inom civilsamhället är tidsbrist och svårigheter att hitta folk som kan prioritera föreningsarbetet ett bekymmer. Som ordförande blir det en balansgång mellan att vara lagom drivande och att lita på att andra kliver in och hugger i.