Viktigt att sprida kunskap om de gröna näringarna!

 Skogskollo på Munkagård. Foto: Jennie Dannegren.
Skogskollo

Krönika: I takt med att allt färre barn och unga har en naturlig koppling till lantbruket och skogsbruket så minskar också förståelsen och kunskapen om den svenska bonden och vad den skapar.

Både hos de som är framtidens konsumenter och beslutsfattare. Det innebär också att det gröna näringslivet riskerar att inte ens finnas på kartan när barn och unga funderar över framtida yrkesval.

Viktigt att berättade hur maten produceras

Det gör LRFs arbete med att sprida kunskap om de gröna näringarna otroligt viktigt! För någon vecka sen bjöd kommungruppen i Laholm in alla kommunens sjundeklassare till en dag på gård. Där fick de möjligheten att träffa representanter från olika grenar inom de gröna näringarna och som på ett inspirerande sätt berättade hur maten och skogsprodukterna produceras. Även elever från Munkagårdsgymnasiet fanns plats och berättade om de olika utbildningsmöjligheterna som finns.

Erbjuda attraktiva utbildningsmöjligheter

Det är viktigt att vi har ett naturbruksgymnasium i länet som erbjuder attraktiva utbildningsmöjligheter för de elever som vill satsa på en framtid inom vår bransch. Det är också viktigt att vi tänker framåt, hur kan vi utveckla utbudet för att möta branschernas behov av kompetens. Vad ska det finnas för möjligheter att efter gymnasietiden kunna utbilda sig inom näringen, både för den som en gång genomfört en gymnasieutbildning och för den som vill byta bana i karriären. I det starka län vi är inom skogs- och lantbruk så är det från oss i LRF Halland en självklarhet att man behöver fortsätta utveckla de möjligheterna. Det lyfte vi från LRF Hallands regionstyrelse i dialog med Munkagårdsskolan i slutet av september.

Öka kunskapen hos kommande lärare

En annan del av arbetet är en satsning som gjorts i Halland där Halmstads högskolas lärarstudenter bjuds ut för att besöka Berte gård för att där få en liknande genomgång som Laholms sjundeklassare. De blivande lärarna kommer även att få med sig en massa inspiration till studiematerial som är faktabaserat. Detta tror vi är av stor vikt när deras elever lär sig hur livet på landet fungerar. 

Skogskollo för tjejer

Under de senaste två åren har även tjejer i årskurs 7–9 kunnat gå på Skogskollo på Munkagård för att där få se vad skogsbranschen kan erbjud dem. Detta har varit mycket uppskattat och kommer att fortsätta även nästa sommar. Håll koll och anmäl era döttrar, barnbarn eller grannar för de behöver kanske bara någon som visar vägen.

61 klasser anmälda till Bonden i skolan

Just nu pågår även en extra satsning på Bonden i skolan, både för att öka kunskapen om och väcka en nyfikenhet för svenskt lantbruk.  Satsningen består av en nationell aktivitet som kallas för Bonden i skolan-veckorna. Det är drygt 45 000 anmälda elever i hela landet och i ca 250 av landets 290 kommuner, från norr till söder. Över 70 procent av alla lärare som anmält sig och sina elever har inte använt Bonden i skolan i sin undervisning tidigare, vi når med andra ord ut till en ny stor målgrupp som förhoppningsvis fortsätter att använda Bonden i skolan i sin undervisning framöver. I Halland är 61 klasser anmälda till aktiviteten, vilket är jätteroligt!

Mathilda Clausén Wingårdh
Ledamot LRF Hallands regionstyrelse