VM-mästare i Ljusnarsberg

Mikaela och Tobias Janolsgården med getter i knät.
Mikaela och Tobias Janolsgården.

Mikaela Janolsgården är getbonden som har satt Ljusnarsberg på den gastronomiska världskartan. Framgångar i SM och Nordiska mästerskapen förde henne till VM och nu är hennes färskost Signhild bäst i världen.

Grattis, hur känns det efter VM-tävlingarna i Trondheim? 

- Det är jättekul att bli uppmärksammad med en sådan här utmärkelse. Jag håller fortfarande på och smälter det.  

Hur fungerar det på ett ost-VM? 

- I år var det 100 tävlingsbord med 45 ostar på varje bord. Vid varje bord finns en jury som bedömer de olika ostarna och delar ut brons, silver och guld. Bland guldostarna utses en favorit som får superguld, och det var Signhild. Det är ovanligt att en färskost får superguld. Jag vet bara om två mejerier i Sverige som har fått ett superguld tidigare. Då var det för andra typer av ost. 

Berätta om Signhild! 

- Det är en färskost gjord på getmjölk som ligger i olja och friterad grönkål. Omkring tio dagar före VM fick Signhild 20 av 20 poäng på SM och blev bäst i klassen. Första guldet var på SM 2021. I Nordiska mästerskapen 2022 blev det brons.  

Gården och företaget vill vi gärna veta mer om. När kom getterna in i ditt liv? 

- Jag köpte Jan-Ols gården 2001. Från början höll jag på med hästverksamhet, men det var väl min 40-årskris att bli getbonde. Getter är fantastiska! De är sociala, vill vara med och är påhittiga, men också envisa som synden. På gården finns cirka 130 vuxna getter och av dem är 70 mjölkgetter. Det är 12 år sedan vi skaffade de första getterna för skojs skull. Verksamheten har varit igång på riktigt sedan 2018.  

- Vi är två personer som jobbar. Jag och min man Tobias, men han har sin huvudsakliga sysselsättning utanför gården. Vi bygger ett nytt mejeri, som precis har blivit godkänt. Det har tagit sin tid för det är ett litet företag med mycket jobb för hand. Verksamheten går ut på att djuren ska må bra, det är det viktigaste. Djur som mår bra ger bra mjölk till osttillverkningen.  

Hur kom du in på tävlandet? 

- Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska. Jag har utbildat mig hos Eldrimner, och de arrangerar SM. Första gången jag anmälde mig till SM, 2018, var det för att få utlåtanden på mina produkter, men det gick väldigt bra. Då fick jag guld för en camembert. Under VM i Norge belönades även vår bredbara naturella färskost med ett brons. Det är jätteroligt med priserna, en sporre att fortsätta. 

Vad har du för framtidsplaner? 

- Till nästa höst planerar jag att starta en chark samt att utveckla mejeridelen. 

Färskosten Signhild fick superguld på Ost-VM 2023.

Superguldosten Signhild.