LRFSverige
LRF
2022-05-25 08:56:55
Glada jordgubbsnyheter! 🍓 Efter en ovanligt solig vår finns det redan nu gott om svenska jordgubbar. https://t.co/LoIDQtK0f2 Länk till tweeten
Att använda ordet "regenerativt" när man pratar om jordbruk har blivit alltmer populärt de senaste 5-6 åren och många organisationer och multinatio...
Elvira Forsström tillträder rollen som näringspolitisk expert på LRF Mjölk, den 1 juni i år. Elvira ersätter därmed Malin Hagbardsson som nu har bl...
Behöver du expertis inom livsmedelshygien, kost och hälsa, hållbart jordbruk eller något annat inom mjölk och mejeri? Vi har den! Kontakta våra exp...
Sverige är nu officiellt fritt från den allvarliga sjukdomen BVD som drabbar nötkreatur hårt. Att vi har kommit så långt i vårt förebyggande arbete...
Som branschorganisation har LRF Mjölk uppdraget att jobba näringspolitiskt för att få till så bra villkor som möjligt för Sveriges mjölkbransch.
När vi äntligen fick en ny landsbygdsminister, Anna-Caren Sätherberg, så valde hon att lägga sitt första ministerbesök på en mjölkgård i Jämtland.
De svenska mjölkbönderna kan fördubbla sin produktivitet samtidigt som de behåller sin goda djurvälfärd, gynnar den biologiska mångfalden och minsk...
Nordiska Näringsrekommendationer ger avtryck i många och avgörande delar i samhället där kosten står i fokus. De får därför inte resultera i en kos...
En debatt om Livsmedelsverkets roll i framtida kostråd har blossat upp i Land Lantbruk. Här ger LRF Mjölks hållbarhets- och nutritionsexpert sin sy...
En bra frukost gör det lättare att ta till sig undervisningen och orka med skolan. Ändå äter bara två av tre grundskoleelever frukost dagligen.
I juni 2023 publiceras Nordiska Näringsrekommendationer. Detta är ett arbete som pågått sedan 2020 och LRF Mjölk har engagerat sig i samtliga offen...
LRF Mjölk ställde tre frågor till civilminister Lena Micko om livsmedelsstrategin, hållbarhetskriterierna för offentlig upphandling och försörjning...
Produktionen av maten som inte äts upp står årligen för 8-10 procent av alla växthusgaser mänskligheten släpper ut, konsumerar en fjärdedel av allt...
Trots att den totala mjölkinvägningen ökade något under 2020 är trenden tydlig: svensk mjölkproduktion har minskat stadigt sedan mitten av 1980-tal...
Trenden har vänt. Svenska bönder producerar mer mjölk och antalet mjölkkor ökar efter flera års nedgång.
Den 21 januari aviserade regeringen att: ”Tillväxtverket får i uppdrag, i samråd med Jordbruksverket, Naturvårdsverket och länsstyrelserna, att ta ...
På onsdag, den 16 december, har LRF Mjölk ett symposium under Nordic Nutrition Conference. Här är hålltiderna.
Under våren och sommaren har LRF Mjölk, husdjursföreningarna och mejerierna tagit fram hållbarhetsmål för Sveriges mjölkbransch.
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag. Biologisk mångfald kan beskrivas som ekosystem där djur, växter, svampar och mikroorganismer l...
Du kan äta gott och samtidigt minska ditt klimatavtryck avsevärt genom att välja svensk mat på påskbuffén. Det visar beräkningar från Hjärta mjölk ...
Den 8 juni är LRF Mjölk med och arrangerar ett event om hållbara och hälsosamma mjölkprodukter. Eventet hålls i Helsingfors och är på engelska.
Den senaste tiden har det kommit mycket forskning på food matrix, det vill säga att ett livsmedel är mer än summan av dess ingående näringsämnen.
För att försöka bidra till att räta ut några frågetecken om hur man väljer klimatsmart, hållbart och miljövänlig mat, anordnade LRF seminariet Mat ...
Mat som är bra för både hälsa och miljö – hur ser den ut? Vad behöver vi veta för att kunna säga att den är bra?
I år satsar många i Sverige på hemester och turistar i vårt eget vackra sommarlandskap som till stor del betas av djur med mjölkras.
Att bete är viktigt för djurens välmående är en självklarhet för de flesta. Men det finns många andra viktiga mervärden med att våra djur får vara ...
Man behöver inte själv gilla mjölk för att inse att mjölk är bra. Den 1 juni firar vi Mjölkens Dag som sammanfattar mjölkens och mjölkkons betydels...
Det skrivs mycket nu om att välling kan orsaka diabetes typ 1. Det finns, så vitt vi känner till, ingen undersökning som pekar på att välling eller...
Denna vecka lanseras en sedan länge väntad rapport från EAT-Lancet Commission där man räknar på hur en hälsosam och miljömässigt hållbar kost skull...
Vi behöver nyansera synen på mättat fett som begrepp, eftersom det innefattar så många olika fettsyror som har olika effekter på kroppen och sannol...
Vi ska inte sänka oss till EUs lagkrav för djuromsorg, men den svenska lagstiftningen måste bli mer flexibel, och se till helheten snarare än detal...
Utmärkelsen Årets Mjölkbonde 2018 tilldelades i dag, tisdag, Gagnef och Rättvik baserade företaget, Botans Lantbruk AB.
LRF Mjölk vill förenkla byggprocessen och göra det lättare att bygga smarta mjölkstall. Den 27 november startar en serie gratis webbinarier på ämnet.
Ökad optimism råder på den svenska mjölkmarknaden. Mjölkpriserna ligger nära den högsta nivån på tio år, enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk.
Efter närmare två års process, med uppslutning av LRF:s samlade kompetens, har Olof Lars gård i Tvååker vunnit ett viktigt mål i Svea Hovrätt.
Sverige behöver fler kor – för miljöns skull. Annars riskerar landet växa igen och utrotningshotade växter och djur dö. Det skriver Palle Borgström...
Vid en högtidlig ceremoni måndag den 27 mars tog 35 av 39 mjölkföretagare emot LRF Mjölks Guldmedalj ur kungens hand. Utdelningen ägde rum på Svens...
Anna Strömgren är agronomen från Sörmland som investerade i en mjölkgård mitt under den tuffa mjölkkrisen 2015. Hon är 29 år och en av dem som gör ...
Mjölkföretagare får mer betalt nu än i somras. Sedan september i år har mjölken stigit med 50 öre per kilo konventionellt producerad mjölk och ligg...
Mjölk och mjölkprodukter bidrar väsentligt till näringsintaget och skyddar mot många kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, s...
Det senaste dygnet har LRF-medlemmen Anette Gustawson "ägt" Mediesverige. Hennes debattartikel i Aftonbladet är den text som delats flest gånger de...
LRF Mjölks bok har fått pris som en av Årets Svenska Måltidslitteratur. "Ett tecken på att intresset för matens och jordbrukets roll i samhället vä...
Det är angeläget att det införs villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) för mjölkproducerande besättningar, men den ska vara kvalitetssäkrad och ske ...
Det har varit starka reaktioner mot att EU avskaffar mjölkkvoterna från och med idag. I Bryssel har mjölkbönder manifesterat sin oro för att det nu...
Anders Wijkman, Stefan Hellstrand och Johan Bodegård menar i en replik i DN Debatt att sojafoder kostar mjölkbönderna en miljard i onödan.
– Det är mycket glädjande att Sven-Erik Bucht är så tydlig med att det finns en framtid för svensk mjölk och att stärkt konkurrenskraft är en förut...
Jordbruksverket och Svensk Mjölk gör en gemensam satsning på rådgivning, totalt 15 miljoner kronor som finansieras av landsbygdsprogrammet och Sven...
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Internationella mejerifederationen (IDF) undertecknade en deklaration om mjölkens roll för en ...
Under hösten 2015 stärkte ICA mjölkbönderna genom att ta en extra krona för mjölken. Förutom en ökad ersättning till bönderna innebar det också but...
Ett förslag på förenklade betesregler för mjölkkor har nu skickats ut på remiss av Jordbruksverket. Förslaget ger bönderna möjlighet till en ökad f...
LRF har idag via Hjärta mjölk, som är ett projekt inom branschavdelningen LRF Mjölk, gått ut med ett pressmeddelande om att det med lättmjölk som m...
Glöm mikrobryggerier. Nu är det mikromejerier som gäller.Trenden ger – förutom bättre betalt – också möjlighet till möte mellan bonde och konsument.
Hårda tider råder i mjölkbranschen. Men det bistra läget till trots finns det mjölkföretagare som, förutom att hålla sig kvar, dessutom har lyckats...
En stor del av LRFs arbete sker i våra 17 regioner. Klicka i din hemmaregion så får du de nyheter och aktiviteter som är mest relevanta för dig.