Resultat Mjölkbondepanel
LRF Mjölk jobbar för att skapa bättre regler och villkor för Sveriges mjölkföretagare för att stärka framtiden för svensk mjölkproduktion. För att få en bättre uppfattning om det aktuella läget på gårdsnivå har LRF Mjölk tagit fram en mjölkbondepanel. Resultaten kommer användas i vårt påverkansarbete och opinionsbildning.
Mjölkbondepanelen #32 - april 2022
I denna panel ställde vi ett par åreligen återkommande frågor om ekonomsikt resultat och framtidstro. Nästan tre av fyra mjölkföretagare är nöjda med sitt ekonomiska resultat för 2021. Mjölkföretagarna har stärkt sin tro på framtida lönsamhet jämfört med juni 2019.
Mjölkbondepanelen #31 - februari 2022
Tema framtidsutsikter och viktigaste valfrågan för dig och ditt företag 2022. Jämfört med år 2021 kan vi konstatera att Mjölkbondepanelens syn på sitt företags framtidsutsikter de kommande tre åren är mer negativ år 2022. Samma sak gäller när det kommer till hur många kor de tror att de kommer att ha om fem år.
Mjölkbondepanelen #30 - januari 2022
Tema investeringsstödet i kommande CAP. Från panelen kan vi konstatera att merparten skulle ha nytta av ett investeringsstöd.Stödet skulle nyttjas till att bygga nya djurstallar, åtgärder för att producera energi och åtgärder för ökad djurvälfärd.
Mjölkbondepanelen #29 - december 2021
Tema kor och metan. Flera metanreducerande produkter utvecklas och kan komma ut på marknaden inom de närmsta åren. Med anledning av detta genomför LRF Mjölk flera undersökningar på tema kor, klimat och metan. Syftet med denna panel är att få mjölkföretagares syn på metanreducerande fodertillskott.
Mjölkbondepanelen #28 - november 2021
Tema Forskning och Innovation. Avståndet kan upplevas långt mellan mjölkproduktionen på gård och forskningen vid universitet och högskolor. LRF Mjölk vill bidra till att minska gapet. Därför var syftet med denna panel att undersöka vilken forskning mjölkföretagare skulle ha nytta av.
Mjölkbondepanelen #27 - oktober 2021
Tema Tillståndsplikt och Anmälningsplikt. Ett av LRF Mjölks prioriterade arbetsområden är förenklad och mer effektiv att miljötillståndsprocess, så att fler mjölkföretag smidigare kan expandera.
Mjölkbondepanelen #26 - september 2021
Syftet med denna panel var att få svar kring om och i så fall hur deltagarnas gårdar har drabbats av viltskador som i sin tur påverkat produktionen av foder, och vilka åtgärder man skulle behöva för att minska viltskadorna. Pga problemen med viltskador är detta ett av LRF:s prioriterade arbeten under 2021.
FN:s globala hållbarhetsmål nr 12 handlar om matsvinn. I Sverige och globalt räknar man med att ca 30-40% av livsmedelsproduktionen går till spillo som livsmedelsförluster eller matsvinn. LRF menar att matsvinn uppstår redan på gården till följd av viltskador.
Här hittar du mer info om FN:s globala hållbarhetsmål nr 12:
https://www.undp.org/sustainable-development-goals#responsible-consumption-and-production
Mjölkbondepanelen #25 - augusti 2021
Tema: Kontroller
Trots att många månader fortfarande återstår har redan 73 st av 104 mjölkföretagare i panelen haft kontroll. Flera i panelen har dessutom redan hunnit med att ha flera kontroller i år. 177 kontroller har panelen tillsammans haft i år. Och mjölkföretagen lägger mycket tid på att vara behjälpliga, lagd arbetstid motsvarar 150 000 kr eller 4 månaders heltidsjobb!
Mjölkbondepanelen #24 - juni 2021
I denna panel har deltagarna fått ta ställning till olika förslag på ettåriga stöd som Jordbruksverket arbetat med. Just ettåriga ersättningar för miljö och klimat är nytt för kommande CAP och här gäller det att hitta nya former som passar på gårdsnivå och som stöd.
Mjölkbondepanelen #23 - maj 2021
I den 23:e mjölkbondepanelen ställde vi frågor om biologisk mångfald.
Mjölkbondepanelen #22 - april 2021
I denna rapport får vi dels svar på en konkret fråga om avbytare som flera politiker vill ha svar på och dels bankers attityd, kompetens och agerande gentemot mjölkföretag. Många spännande frågor och härligt med så många positiva svar.
Mjölkbondepanelen #21 - mars 2021
Hur trygga är mjölkföretagen med sin vattentillgång och vilka är de största utmaningar i att trygga vattentillgången? Det och mycket mer hittar ni resultatet för mars månad.
Mjölkbondepanelen #20 - februari 2021
Hur ser mjölkföretagen på sina framtidsutsikterna? Vilka är utmaningarna och möjligheterna för att utveckla? Vad anser mjölkföretagarna om politikernas bild av mjölkproduktion? Det och mycket mer hittar ni resultatet för februari månad.
Mjölkbondepanelen #19 - december 2020
I årets sista panel utvärderar vi året som gått samt får svar på vad vi borde frågat. Med dessa svar återkommer vi nästa år med ännu vassare frågor.
Mjölkbondepanelen #18 - november 2020
Temat för denna panel var bokslut och framtid.
Mjölkbondepanelen #17 - oktober 2020
Viltskador är ett utbrett problem för mjölkbönder. Skördebortfallet på vall och spannmål kan tyckas relativt lågt 1-10 % men viktigt att komma ihåg är att många har redan vidtagit åtgärder för att hålla viltskadorna i schack. I den öppna frågan redovisar många bönder att de valt att odla andra grödor, odla på alternativa platser, öka jakten, skrämsel m.m. för att förebygga skador.
Mjölkbondepanelen #16 - september 2020
Syftet med denna panel var att få underlag till ett regelförenklingsförslag för märkning, journalföring och rapportering.
Mjölkbondepanelen #15 - augusti 2020
I den här panelen har vi frågat mjölkbönder om självförsörjning av foder och vad de anser vara hållbart producerat foder.
Mjölkbondepanelen #14 - juli 2020
Syftet med denna panel var att få en uppdaterad överblick av ägarskiftesfrågan inom mjölkbranschen med avseende på var mjölkbönderna befinner sig i processen, vem som är den tilltänkta efterträdaren samt hur det planeras att genomföras.
Mjölkbondepanelen #13 - juni 2020
Vad är det bästa med att vara mjölkbonde, hur kan man inspirera någon att bli mjölkbonde, vad hade mjölkbönder jobbat med om de inte varit mjölkbönder samt vilka är de största missuppfattningarna om svensk mjölkproduktion?
Mjölkbondepanelen #12 - maj 2020
Denna omgång har fokus på sanktioner, hur det upplevs och hur företagarna skulle vilja att sanktionerna hanterades.
Mjölkbondepanelen #11 - april 2020
Vad kan mjölkbönder bidra med under kris? Förutom att producera mat så är snöröjning och brandsläckning högst rankade.
Mjölkbondepanelen #10 - mars 2020
I denna panel undersöker vi hur förslaget om att ändra förgröningen i kommande CAP påverkar mjölkföretagarna på gårdsnivå.
Mjölkbondepanelen #9 - februari 2020
Vilket förtroende har svenska mjölkbönder för svenska konsumenter?
Mjölkbondepanelen #8 - januari 2020
Denna panel har fokus på miljöersättningar för bete och vallgrödor. Vad fungerar bra och vad gör det krångligt? Finns det marker som inte ger stöd?
Mjölkbondepanelen #7 2019
Mjölkböndernas svar på frågan ”Är det mjölkproduktion på din gård om 10 år?”
Mjölkbondepanelen #6 - november 2019
Hur är din kontakt med kommunen och myndigheter?
Mjölkbondepanelen #5 - oktober 2019
Tror mjölkföretagare att gården är fossilfri år 2030? Om inte, vad behöver de för att bli det?
Mjölkbondepanelen #4 - september 2019
Hur bra eller dåligt fungerar betesdriften? Hur stor är kännedomen om 2016 års ändringar kring betesregler? Är det svårt att uppfylla kravet på bete?
Mjölkbondepanelen #3 - augusti 2019
Vad skulle ha störst och mest positiv inverkan på mjölkproduktionen i Sverige, sett till LRF Mjölks kommunikativa arbete? Har klimat- och miljödebatten påverkat företagen?
Mjölkbondepanelen #2 - juli 2019
Hur tror mjölkföretagarna att antalet sysselsatta kommer utvecklas i företaget under de närmaste 3 åren? Om de har behov av att anställa, men tvekar, vad skulle möjliggöra en anställning?
Mjölkbondepanelen #1 - juni 2019
Hur ser framtidstron ut bland mjölkföretagarna i dag? Hur tror företagarna att mjölkverksamheten kommer se ut om fem år? Vilka hinder och utmaningar ser företagarna idag?