Från Örnsköldsvik kommer Victor Andersson, 23 år gammal.
Han är född och uppvuxen på en mjölkgård och har tillsammans med sin storebror Emil visioner om att ta över gården och bli femte generationen att driva den.

Vad hoppas du få ut av Kunskapsprogrammet?
– Jag hoppas på att inspireras och få nya perspektiv på jordbruket.
Jag önskar att få utveckla mina kunskaper och skaffa erfarenheter i hur man blir en framgångsrik företagare. För mig är det viktigt att värna om det svenska jordbruket!

Johanna Svensson är en 29-årig agronom som idag arbetar på Hushållningssällskapet Halland. Sedan 2011 har hon och hennes sambo bedrivit köttproduktion och den första juli tog de över Johannas föräldragård i Älmhult.
Idag har de 75 mjölkkor och 85 dikor. Dom säljer även köttlådor direkt till konsument och är ständigt på jakt efter nya marknadskanaler.

– Jag tror kunskapsprogrammet kommer att ge mig inspiration från hur lantbrukare i England löser sina utmaningar genom att jag använder tankesättet ”Sno minst en god idé från varje gård du besöker”.
Jag hoppas också kunna ta med mig hur de arbetar med intäktsmaximering och nya sätt att möta konsumentens efterfrågan.
Att få träffa McDonald’s representanter är också något jag ser fram emot. Jag tror det kan ge mig bra erfarenhet kring kvalitet och hur ett så stort företag resonerar vid inköp och leverantörskontakter.

Veronica Furenbäck, 20 år, brinner för mjölkproduktion och studerar just nu till husdjursagronom i Uppsala men kommer från Valdemarsvik.
Hon har ett stort intresse för hur man bäst kan arbeta med djuren för att driva ett hållbart och framgångsrikt jordbruk.

– Jag hoppas få lära mig mer om framtiden och hur man kan driva hållbara lantbruk. Att få mer kunskap om hur man driver företag på bästa möjliga sätt för att få en vinst är viktigt då jag ser stora utvecklings- och moderniseringsmöjligheter för familjegården.

Niklas Petersson är en 26-årig ölänning från Degerhamn som är inne på sin tredje säsong som bonde med nötköttskvigor och växtodling på 115 ha åker där han bland annat odlar bruna bönor, matärtor, potatis och spannmål. På gården finns även en gårdsbutik.

– Jag hoppas att kunskapsprogrammet kan ge mig inspiration och att resan till England kan bidra med nya perspektiv. Vill lära mig hur de gör och tänker inom produktionen i Englandsjordbruket. Sedan ska det bli roligt att skaffa nya kontakter. Man kan aldrig ha för många kontakter! Efter resan blir det tre dagar ledarskapsutbildning och det blir spännande att se vad den ger. Ska bli intressant, allting! Mottagandet var en bra början!

Läs mer om Niklas upplevelse här.

Prisutdelning

Dagen för utdelningen av Kunskapsprogrammet inleddes på By:Fiket med ett rundabordetsamtal kring förutsättningarna för framtidens livsmedelsförsörjning utifrån nya statsminister Stefan Löfven’s uttalande om en långsiktig livsmedelsstrategi som ska infrias. Representanter från McDonald’s, LRF Riksförbundsstyrelse, experter och LRF Ungdomen inklusive vinnarna diskuterade viktiga frågor som bör lyftas i denna strategi.

McDonalds och LRF Ungdomens årliga Kunskapsprogram hålls för fjärde året i rad och syftar till att främja entreprenörskap och ägarskifte bland unga lantbrukare i Sverige. Juryn som utser vinnarna består av f.d. landsbygdsminister Eskil Erlandsson, Raymond Mankowitz som är kommunikationsdirektör på McDonalds, LRF Ungdomens ordförande Nils Björid samt Emma Knaggård Wendt, CEO/Founder Edutain Production.