Till vardags driver Niklas lantbruk med nötköttskvigor och odling av bland annat bruna bönor, matärtor, potatis och spannmål. På gården finns även en gårdsbutik. Men vad tyckte egentligen Niklas om Kunskapsprogrammet? Var det något givande?

Hej Niklas! Vad var det bästa med Kunskapsprogrammet?

Mycket var bra, finns egentligen ingenting jag kan säga som inte var givande! Studieresan, nya kontakter och McDonalds business school var mycket bra! Inblicken i det engelska lantbruket var väldigt givande och att det var så olikt det svenska blev en överraskning.
Deras förutsättningar var annorlunda då dom exempelvis hade en produktiv betesdrift av mjölkkorna 8 månader om året. Men även deras British Blue korsningar som inte gav några problem vid kalvningarna och de hade en bra tillväxt trots 50 % holstein på minst 1600 gram om dagen. Men antibiotikaanvändningen hjälpte ju också till att nå den tillväxten. Sen att se hur McDonalds jobbar i Europa och försöker följa kundens efterfrågan och ett framtida hållbart lantbruk!

Vad fick du ut av Kunskapsprogrammet i efterhand?

Tanken på att vi ligger så bra till här i Sverige med vår  antibiotikaanvändning, som är en av dom lägsta i världen, och att vi kan producera effektivt på den kunskapen gör att vi ligger steget före när övriga Europa och England nu börjar inse att dom också behöver minska på sin användning. Jag är säker på att Sveriges nöttköttsproducenter har en framtid! Det finns även mer att lära för att få fler i Sverige att börja som bönder som inte kommer ifrån en bondefamilj. Inom sharefarming till exempel ligger England långt fram i utvecklingen och jag hoppas det kan komma hit så småningom istället för att enheterna slås ihop och blir större. Det skulle bli en mer levande landsbygd av det.
Mina tankar på att satsa på nöttköttsproduktionen efter resan i England blev intensivare, det kan vara avgörande i framtiden!

Varför ska man söka?

Jag skulle vilja att alla som kan söker till detta, för det är väldigt roligt att se något nytt och lära sig om något man är intresserad av. Kontakterna jag fått genom LRF Ungdom, McDonalds och övriga deltagare är jag mycket glad för. Samt att jag kan vara en tillgång i framtiden av sociala och affärsmässiga skäl! Kunde jag så skulle jag absolut söka igen med nu är det andra som ska ta möjlighet till denna chans!
Så sök idag till Kunskapsprogrammet!

Ansök till Kunskapsprogrammet 2015 på McDonalds webbplats senast den 2 augusti.