I Sverige finns många drivna och duktiga företagare inom de gröna näringarna och aktiebolagsägarna samt egenföretagarna som är under 35 år blir allt fler. Kunskapsprogrammet är ett samarbete som genom kompetensutveckling vill lyfta och peppa några utvalda bland dessa unga lantbrukare. Här följer en kort presentation av de fyra som utsetts till årets vinnare av kunskapsresan, som i år går till Österrike den 5 till 9 oktober. 

Från Älvsbyn kommer Erik Johansson. Han är 28 år gammal och driver en gård med 30 mjölkkor, mjölkrastjurar och Bo på lantgård tillsammans med sina föräldrar. Just nu pluggar han till Lantmästare på SLU Alnarp. Planen är att så småningom ta över driften på gården och det finns idéer om gårdsslakteri och att göra egen ost. Han vill också genom sitt engagemang främja utvecklingen inom den gröna sektorn, jordbruket och landsbygden.

Vad hoppas du få ut av Kunskapsprogrammet?
-  Det ska bli intressant att se hur det funkar i Österrike. Dom har andra förutsättningar med ett annat arbetssätt, bland annat högre självförsörjningsgrad. Det bästa man kan göra är att titta på vad andra har gjort och lära sig utav det. Ledarskapsutbildningen är också spännande. Den går dessutom samtidigt som jag går ledarskapskurs i skolan, så det är bra tajming.

Mimmi Olsson är 25 årig nyutexaminerad husdjursagronom från Borghamn i Östergötland som brinner för svensk köttproduktion. Mimmi och hennes sambo har planer på att ta över hans föräldragård med dikor och utveckling- & moderniseringsmöjligheter, samt hennes föräldragård med helintegrerad grisproduktion.

- Jag tror att det kommer att bli väldigt spännande och inspirerande att få en inblick i det österrikiska lantbruket. Se likheter och olikheter jämfört med Sveriges lantbruk. Under resan hoppas jag kunna få nya kontakter, inspiration och kunskap av de andra unga lantbrukarna, både de svenska och österrikiska. Att vi delar med  oss av kunskap och framtidsplaner - drömmar. Jag ser verkligen fram emot denna resa! 

Sara Johansson är en 30-årig mjölkproducent från Harplinge. Sedan två år tillbaka driver hon en mjölkproduktion med 65 kor och uppfödning av egna mjölkrastjurar på en arrendegård. Inom företaget har hon en heltidsanställd och är engagerad och aktiv inom flera lantbruksföreningar.

- Med Kunskapsprogrammet ser jag fram emot ledarskapsutbildningen eftersom den ger en möjlighet till utveckling av min roll som arbetsgivare. Jag har varit i Österrike och åkt skidor sedan barnsben, så det ska bli kul att åka dit för att se hur de arbetar inom lantbruket. Där är det så mycket större och mer export jämfört med Sverige. Ska bli särskilt intressant att se hur just mjölkproduktionen fungerar.

David Johansson driver Helgarums lantbruk tillsammans med sin pappa Thomas i Jämjö där de tillsammans arbetar med att bygga upp en ny besättning med nötköttsdjur sedan 2010. I dagslägget köper de in kalvar och föder upp 300-350 till slakt om året, men planerar för succesiv utveckling. Redan 2014 blev dom utnämnda till årets nötköttsproducent i Blekinge. Dom odlar också vall, potatis, spannmål och raps på 140ha åker. 

- Jag brinner för lantbruk och företaget. Genom att få åka och besöka andra företag kan man få mycket inspiration, tips och trix. Kunskapsprogrammet är verkligen bra på det sättet, att man får möjlighet att åka till ett ställe man annars kanske aldrig kunnat åka till. Jag har aldrig varit i Österrike och därför ska det bli extra roligt!

Följ Erik, Mimmi, Sara och David på resan i Österrike 5-9 oktober via LRF Ungdomens Facebook-sida eller med #kunskapsresan!