LRFs nya VD och koncernchef är välmeriterad inom både näringslivet och politiken. Anna Karin Hatt utsågs till VD för tjänsteföretagens arbetsgivar- och intresseorganisation Almega 2015. Under åren 2010-2014 var hon minister i Alliansregeringen, inledningsvis som IT- och regionminister och från 2011 IT- och energiminister. Under Alliansregeringens första period, 2006-2010, var Anna Karin Hatt statssekreterare i Statsrådsberedningen. År 2010 utsågs hon till ”Sveriges mäktigaste IT-kvinna” av branschtidningen Computer Sweden. Efter fem år som vice ordförande i Centerpartiet, lämnade Anna Karin Hatt politiken hösten 2015 för VD-jobbet på Almega.

Anna Karin Hatt efterträder Anders Källström som efter tio år som VD och koncerchef  lämnar befattningen i sommar. 

­– Vi har sökt efter en ovanlig kombination av erfarenheter. Anna Karin uppfyller allt detta på ett mycket bra sätt. Almega är en komplex intresseorganisation där hon genomfört ett grundläggande strategiarbete och samtidigt en framgångsrik ekonomisk turn around i kombination med ökad medlemsnöjdhet och stärkt medarbetarengagemang. Hon bottnar också starkt i LRFs värderingar, säger Palle Borgström.

Anna Karin Hatt är småländska och växte upp på ett lantbruk i byn Mosshult utanför Hyltebruk på gränsen till Halland, men är sedan länge boende i Älvsjö, Stockholm. Samtidigt som hon har ett resultatorienterat ledarskap är hennes förmåga att lyfta fram sina medarbetare omvittnad.

­– Jag ser verkligen fram emot uppdraget som VD för LRF. Min förhoppning är att LRF ännu tydligare ska kunna bidra till att Sverige får världens modernaste landsbygd och grönaste städer. Jag brinner för att ersätta fossil energi med förnybar, och att det, speciellt i de mindre företagen, ska bli lättare att anställa, inte minst unga och människor med utländsk bakgrund, säger LRFs tillträdande VD och koncernchef Anna Karin Hatt.

LRF har cirka 140 000 medlemmar. Affärsverksamheten omsätter cirka en miljard kronor. Koncernen har sex dotterbolag med olika verksamheter inom det gröna näringslivet.

Fakta Anna Karin Hatt:

Ålder: 46.

Bor: Älvsjö, söder om Stockholm.

Civilstånd: Gift, tre egna barn, två bonusbarn.

Fritidsintressen: Motionslöpning, laga mat, påta i trädgården.

Uppdrag: Vid tillträdet som VD och koncernchef för LRF behåller hon uppdraget som styrelseledamot i det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum AB.

Karriär: Fil. kand. i statskunskap och internationella relationer, ledarskribent, vice VD för PR-byrån Kind & Partners, VD för friskoleföretaget Didaktus Skolor, statssekreterare i Alliansregeringen 2006-2010, IT- och regionminister 2010-2011, IT- och energiminister 2011-2014, vice ordförande för Centerpartiet 2011-2015. VD för Almega sedan augusti 2015.

Bilder: Anna Karin Hatt blir ny VD för LRF. Foto: Almega

Mer information: Kontakta LRF pressavdelning 08-787 57 77