Vi är vad vi äter. Och det vi äter påverkar hur landets beredskap ser ut. Maten som produceras i fredstid är det som finns att tillgå i kristid. Ät för Sverige, från Sverige!

Till sidomenyn

Aktuella frågor

Regler inom lantbruket

Ska vi bönder klara av vårt samhällsviktiga uppdrag att öka produktionen av mat, samtidigt som klimatavtrycket per måltid ska minska behövs snabba förändringar som gör verklig skillnad på gårdsnivå. Politisk handling är nödvändig för att vända utvecklingen, och det behövs nu.  

Ska vi producera mat eller fylla i blanketter? Sveriges bönder kämpar med en allt tyngre regelbörda. Det sker i dagsläget många initiativ och utredningar kring att minska den administrativa bördan för lantbruket, men det märks inte ännu på gårdsnivå, nu måste regeringen agera. 

I LRF Jönköpings län, LRF Sydost och LRF Skåne har vi genomfört regelvandringar med myndigheter där vi förklarar och utbildar beslutsfattare om lantbrukets regelbörda. Läs nyheterna nedan: 

https://www.lrf.se/nyheter/lyckad-dag-om-regler-och-kontroller-i-lantbrukarens-vardag/ 

https://www.lrf.se/nyheter/vi-svar-at-samma-saker-lyckad-regelvandring-pa-kimramala-gard/  

Regelvandring på Gunnaröds gård - Lantbrukarnas Riksförbund 

Kompetensförsörjning

Inom de gröna näringarna har vi kompetensbrist i alla led och livsmedelsområdet är inget undantag. På gårdsnivå och i förädlingsleden behövs kompetens. LRF Syd har ett nära samarbete med regionernas kompetensansvariga och ser det som en påverkanskanal. Det här är en av de viktigaste frågorna framåt för att vi ska kunna driva livsmedelsproduktionen framåt.

Försörjningsbalanser

Flera kommuner inom LRF Jönköping och LRF Sydost har tagit fram så kallade försörjningsbalanser. Under 2024 så har Blekinge tagit fram försörjningsbalanser för samtliga kommuner. Liknande arbete pågår i Kalmar och Jönköping. I Kronoberg togs det fram under 2023.

En försörjningsbalans är en utredning som en kommun gör för att ta reda på hur man ligger till med livsmedelsförsörjningen till människor och djur inom sin kommun. Detta arbete har drivits på av LRF inom den nationella livsmedelsstrategin och är nu verklighet. 

Med ökade oroligheter internationellt blir det allt viktigare att ha en väl fungerande nationell livsmedelsproduktion i Sverige. Eftersom förutsättningarna skiljer sig åt mellan geografiska områden blir livsmedelsproduktion och även en viktig fråga för landets kommuner. Ett första steg är att förstå hur livsmedelsproduktion och konsumtion förhåller sig till varandra lokalt och därefter se vilka insatser som kan göras.

Exportfrågor

LRF har en exportstrategi sen i februari 2024. Regionalt har vi arrangerat ett webbinarium om export och vi anordnar studiebesök i exportfrämjande syfte.

Till sidomenyn Till sidomenyn
Till sidomenyn

Kontakta oss

Anita Persson har hand om livsmedelsfrågor och Emma Fransson arbetar med regelförenkling. Hör gärna av dig!

Anita Persson

Anita Persson

Regional sakkunnig. Företagande, Livsmedel, Upphandling, FoI, CAP, Kompetensråd

Lovisa Filipsson

Lovisa Filipsson

Regional sakkunnig. Livsmedel, CAP, beredskap på gårdsnivå.

Senast uppdaterad: 2025-12-19