Hela familjen Larsson har under långt tid planerat för den nya ladugården. Tanken på att det på sikt är en person ska kunna sköta hela driften har fått styra.

– Allt är byggt utifrån min tanke om hur jag ska klara av arbetet på ett bra sätt. Det ska vara lättarbetat och enkelt. Det är inte så vanligt att tjejer satsar på lantbruk, men bygger man på ett bra sätt är det möjligt att sköta en gård själv, säger Sofi Larsson.

Sex månader tog det att bygga om gårdens maskinhall till ladugård för kall lösdrift. Mellan mars och september 2013 bodde de praktiskt taget på bygget.

– Vi slet hårt men det var det värt, vi höll nere byggkostnaden, säger Sofi Larsson.

De byggde ladugården under befintligt tak och maskinhallens ena gavel kunde efter lite justeringar vara kvar. Takstolarna förlängde de med kontaktledningsstolpar från järnvägen, vilket bara är ett exempel på återanvänt material. Pappa Lennart är enligt Sofi en fena på att hitta speciallösningar. De är båda överens om att allt inte behöver vara nytt, bara det är schysst kvalitet. Till och med maskinhallen, som Lennart Larsson byggde 2002, var begagnad redan då.

– Jag har inte känt att jag behövde något lyxbygge. Det som gammalt går utmärkt att måla upp, säger Sofi Larsson, som poängterar att hon under byggtiden haft ett team med bra grabbar omkring sig samt god uppbackning från Hushållningssällskapets rådgivare Johan Johansson.

Läs mer om Dalby Ekologiska