– Vi är också delägare i en panncentral som värmer stor del av Fjugesta, säger Håkan Wahlstedt.

1996 var Wahlstedts innerligt trötta på vedeldning. Tillgången på ved var begränsad och oljepriset var på väg uppåt, även om literpriset ännu bara var 4–5 kronor. De byggde därför en halmpanna som sedan dess har värmt gårdens tre bostadshus plus cirka 10 000 kvadratmeter grisstallar.

– Det går mycket energi till grisarna så i det fallet är vi kanske inte lika energieffektiva som andra, men eftersom kostnaden för energin i och med halmpannan har blivit lägre och inte påverkar klimatet tycker vi att det är värt det. Grisarna uppskattar komforten. De har det både trevligare och skönare och växer bättre, säger Håkan Wahlstedt.

Gårdens halmpanna sköter förutom uppvärmning även spannmålstorkningen av 1 500 ton via ett vattenburet system. Dessutom sparar de energi genom att lagra 1 000 ton spannmål gastätt och konservera det med koldioxid. Spannmålet håller då en fukthalt på 17–20 procent.

– Konserverat foder är lite känsligare för mögel, men vi har lyckats hålla en bra kvalitetsnivå, säger Håkan Wahlstedt, som nöjt konstaterar att de tar tillvara allt spannmål utan en endaste droppe olja till torkning.

Läs mer om Hidinge/Lekebergs Bioenergi