– Vi har byggt en biogasanläggning och säljer numera både värme och el, säger Thomas Nilsson.

När den nya lagården med robotmjölkning för 75 kor stod färdig 2001 var det en djärv satsning eftersom mjölkningstekniken ännu var relativt ny. Med tekniken fungerade bra. Fyra år senare skaffade de femton kor till och installerade ytterligare en mjölkrobot. Redan då var tanken att i framtiden nyttja robotkapaciteten maximalt. Ännu fler kor skulle inte bara producera mer mjölk utan även tillräckligt med gödsel för den biogasanläggning som bröderna planerade.

Biogassatsningen var egentligen en logisk följd av tidigare funderingar på gården.

– Pappa hade en offert från början av 1990-talet på en biogasanläggning, men eftersom besättningen då var för liten blev det inget, säger Thomas Nilsson.

Det började bli dags att förverkliga planerna. Utbyggnaden av lagården 2010 hade tagit mycket kraft och när den var klar var bröderna, som Thomas uttrycker det, " rätt byggless". De var överens om att leja bort bygget av biogasanläggningen men totalentreprenad visade sig bli dyrt, kalkylen gick inte alls ihop.

– Av en slump gick jag på ett LRF-möte med Gröna Piloter där Mats Gustafsson från Jämtland informerade om biogasanläggningen han hade byggt. Jag tog chansen att fråga om han var intresserad av att hjälpa oss. Efter många om och men blev det så, säger Thomas Nilsson.

Läs mer om Kulbäckslidens lantbruk