– Det finns två argument: att spara pengar och att spara naturen, säger Ingvar Svensson.

När Ingvar Svensson övergav sin militära bana för att bli bonde på 1970-talet stod sex kor i lagården. Sedan dess har det hänt en del. De blygsamma 20 hektaren blev snabbt fler. Han arrenderade mark, köpte till fastigheter, byggde stall och köpte ännu fler fastigheter. Idag äger han och sonen Håkan totalt 700 hektar tillsammans. Sedan sonen tog över mjölkgården 2005 driver Ingvar Svensson och hans fru Maria, som är lantmästare, Lyngby gård. De båda lantbruksföretagen delar på anställd personal och Ingvar Svensson kan ägna sig helhjärtat åt att utveckla företaget.

– Vi har investerat 100 miljoner kronor på Lyngby Gård de senaste tio åren och är egentligen ett riktigt diversebolag. Vi odlar grödor, har byggt ett vindkraftverk, äger och hyr ut fastigheter i Sälen och Skåne och nu bygger vi om bränneriet på gården till konferensanläggning, säger Ingvar Svensson.

Fyra vindkraftverk står på Ingvar Svenssons mark. När exploatören Wallenstam fastighetsbolag byggde de två första 2007 var han sugen att haka på, men bestämde sig av olika skäl för att vänta. När bolaget sedan fick bygglov för ytterligare två slog han till och köpte det ena. 2010 stod det fullstora vindkraftverket klart.

– Det var inte några som helst problem med grannarna, som på många andra håll. Visst kan det finnas åsikter om vindkraftverk är vackert eller fult, men när jag river det om 20 år har det inte påverkat naturen, säger Ingvar Svensson.

Läs mer om Lyngby Gård