På senare tid har det nog inte gått en dag utan att man funderat över om något kunde ha gjorts annorlunda från LRF:s sida för att skynda på utbetalningarna. Mycket kunde säkert ha gjorts annorlunda, men jag kan faktiskt inte se viken ogjord åtgärd som skulle ha gjort någon skillnad. Det är nog tyvärr med jordbruksverket som med det engelska uttrycket: "You can´t flog a dead horse". ( det går inte att piska en död häst )

Kung Bore slog till

Om de uteblivna utbetalningarna har spridigt en isande kyla, så räckte det inte med det! Kung Bore slog till med temperaturer nedåt 35 minusgrader, så jag vill passa på att ge uttryck för min beundran över hur alla djurägare har hållit igång sina verksamheter. Att få en större djurgård att fungera i sträng kyla, det är nog så nära ett krigstillstånd man kan komma i fredstid.

Jag har dagligen kontakt med bönder runt om i länet, så jag har fått rapporterna. Rapporterna har  alltid varit lika summariskt korta. Vattnet frös, traktorn frös , he frös te kulvert´n , transportbandet flög sönder, skruven gick, eller så var det något annat som inte höll i kylan. Den korta beskrivningen säger emellertid inget om allt merarbete och den ständiga oron för nästa haveri. "Peppar, peppar - än går det väl", det var nog den mest glädjande rapporten man kunde få.

Okunskapen är kvar

Det slog mig då jag fick rapporterna, att de som på sin höjd måste ta på sig en halsduk eller ställa upp termostaten i kylan - de kan aldrig förstå vad det innebär att köra vatten till djuren eller att tina upp en gödselkulvert! Grattis till att ni vann slaget mot kylan, men slaget mot okunskapen har vi kvar!

Jag hyllade kon i Dorotea, och den äldsta damen i församlingen sa om sin barndom: "Ja, hade det inte varit för kräken, så hade vi inte överlevt"! Pratar jag om samma kor på ett miljöcafé i Umeå, så är frågan hur miljöfarlig kon och köttet kan tänkas vara. I universitetsstaden Umeå spirar samma okunskap då kommunen tänkte sig vara klimatsmart genom att skippa köttet. Konsekvensen; säger man; den blir att man kan "tvingas" handla maten utomlands i stället för lokalt. Det är vid sådana här tillfällen som man undrar om det är någon skillnad på inbillning och utbildning?

Stor utmaning för LRF

Med den fortgående urbaniseringen kommer allt fler allt längre ifrån den verklighet vi känner, så slaget mot okunskapen blir garanterat långvarig. För LRF innebär det stora utmaningar och mycket arbete om än utgången borde vara given, för i slutändan ligger det nog i allas intresse att få mat på bordet.....

Arne Lindström
Ordförande LRF Västerbotten