Nu är det för många människor, välförtjänt, lediga och lata dagar. Man åker till lantstället, åker och badar eller gör annat som hör sommaren till.
Men vi bönder i Västerbotten skulle vilja att du reflekterade lite när du är ute och färdas genom vårt grönskande kulturlandskap med betande djur. För det du ser är inget som "bara är där av sig självt". Det är resultat av generationers odlargärning och boskapsskötsel, som vi bönder står för. Och just nu är det en särskilt hektisk tid för oss med, bland annat, skördearbete.

Mer än vackra vyer

Det aktiva jordbruket i länet ger självfallet mer än vackra vyer. Det ger välbehövliga jobb i länet, inte minst, i glesbygden. Faktum är att varje mjölkbonde ger upphov till ca fem ytterligare arbetstillfällen.
Jordbruket ger dig också ren och säker mat på bordet. I Västerbotten använder vi minimalt med insatsmedel i odlingen.
Vi har en mycket god djurhållning där djuren får vistas ute och vi har den absolut minsta användningen av antibiotika i hela västvärlden. Något som, naturligtvis, är mycket värdefullt när nu antibiotikaresistensen bara ökar.
Åker- och betesmarken i länet är också avgörande för den biologiska mångfalden. Utan ett aktivt jordbruk så kommer Sverige aldrig att nå de nationella miljömål som vi antagit.

Välj lokalt på tallriken

Vi västerbottniska bönder vill fortsätta att ge dig allt detta nu och i framtiden. Det stöd vi behöver från dig är att du som aktiv konsument väljer lokala livsmedel när du handlar.
Så när du nu lägger en lokal köttbit på grillen så bidrar du till att hålla landskapet öppet och det tackar vi dig för.


Västerbottens bönder
genom Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten