Läs mer om LRF Västra Götalands regionstämma onsdagen den 23 mars 2022.

Varmt välkomna till årets stämma!

Äntligen träffas vi igen fysiskt, något jag tror vi alla sett fram emot.

Dessutom provar vi med nytt upplägg som ni redan märkt av. Vi hoppas och tror att ni kommer uppskatta att avsluta med middag ikväll och utdelning av utmärkelser under lite festligare formar.

Det finns många framgångar för LRF från förra året att fira. Det var vad jag hade tänkt ta upp i mitt inledningsanförande.

Men just nu överskuggas det mesta av det förfärliga som pågår i Ukraina där bomberna faller över oskyldiga människor. Helt avskyvärt och fruktansvärt för människorna som nu flyr för sina liv och för de som blir kvar för att försvara sitt land.

Den svarta feta jorden som sägs kunna mätta 500 miljoner människor är anledningen till att Ukraina kallas Europas kornbod. Som jämförelse bor det 450 miljoner människor i EU.

Utmaningen för våra kollegor i Ukraina är många nu i vårbrukstider. Utöver att landet är i krig med bomber som regnar över dem så skall alla män i stridsför ålder slåss för sitt land och bränslet går åt till Ukrainska armén. Bilder visar traktorer som sår mellan stridsvagnarna.

Effekterna av det pågående kriget märks på varenda gård i Sverige och Europa och redan nu ser vi att vissa livsmedel blivit dyrare i butik.

Igår lyssnade jag till pressbriefingen om Sveriges livsmedelsförsörjning där Landsbygdsministern och generaldirektörerna för Jordbruksverket och Livsmedelsverket deltog. Samtliga uttalade sig om att de inte ser någon risk för brist på mat på varken kort eller lång sikt. Själv är jag inte lika säker på den analysen.

Många går redan nu på knäna i sina företag, de som har det värst just nu är som ni vet gris, kyckling, ägg, nötkötts och trädgårdsföretagare. Men om inget händer när det gäller priser på insatsvaror så kommer läget se allvarligt ut för alla produktionsgrenar snabbare än vad många tror.

Under mina år som ordförande har jag aldrig tidigare upplevt så stort intresse från media när det gäller våra frågor. Det tycker jag är bra. Samhället börjar äntligen förstå hur viktigt det är att kunna förse människor med mat och andra produkter som vi i de gröna näringarna både kan och vill producera. Livsmedelsproduktion verkar äntligen ta sin självklara plats i beredskapsdiskussionerna.

När jag den 10 februari skrev Bonde-Ledaren så var det med orden att vi äntligen fick signaler om att ett krispaket var på väg. Veckan efter kom beskedet om det efterlängtade paketet. Tyvärr vet vi nu att med tanke på vad som händer i Ukraina och oron i världen så har priser fortsatt att rusa och nu krävs det mer för att inte allt för många skall ge upp.

LRF har tagit fram förslag på nollskatt på diesel och halverad reduktionsplikt så länge kriget pågår, samt ytterligare förstärkt krispaket till animalieproduktionen. Det tidigare beslutade krispaketet behöver också betalas ut nu och inte i juli.

LRF är aktiva i påverkansarbetet i Bryssel för att hitta konstruktiva lösningar. Tidigare utbetalning av gårdsstödet, ökade satsningar på biogas, odling av träda osv skulle kunna vara några förslag.

LRF har lagt i en extra växel i sitt påverkansarbete mot politiken, EU och myndigheter för att öka trycket i frågorna och presentera de förslag som vi helst vill se.

Som ni har märkt i media så är LRF mer aktiva där också genom att berätta hur läget är och förklara vad konsekvenserna blir om inga åtgärder görs.

Idag går endast nio öre av den kronan vi handlar för i mataffären tillbaka till den svenska bonden, den andelen måste öka, här har LRF fortsatt en viktig uppgift att fortsätta påverkan.

Under pandemin såg vi ett ökat intresse för att handla svenskt. Det hoppas vi håller i sig även nu, för konsumentens val kommer fortsätta vara oerhört viktig. Om du vill kunna äta svensk hållbar mat i framtiden måste du välja svensk idag.

Vi vet att det är valår, det märks tydligt och glädjande nog ser vi många olika politiska utspel och förslag för att lindra den tuffa ekonomiska situationen svenskt lantbruk befinner sig i. Vi har förberett ett stämmouttalande som ni kunde ta del av när ni kom in. Jag hoppas att vi kan enas om att anta det.

Vi är stolta över att producera mat och energi på våra gårdar och vi vet att vi gör det på ett hållbart sätt och det vill vi fortsätta göra! Att ensam inte är stark blir också extra tydligt i tider som dessa. Aldrig har jag varit så stolt över vår organisation som jag är nu.

Tillsammans är vi starka!

Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland
sofia.karlsson@lrf.se eller 073-038 42 64