Djurskyddet har inga landsgränser - viktigt att beakta de svenska förhållandena

Smågrisar diar

EU-kommissionen planerar att uppdatera EUs djurskyddslagstiftning, vilket är viktigt för ett hållbart livsmedelssystem och har kopplingar till miljö, biologisk mångfald och etik. För Sverige erbjuder det en chans att bidra till högre djurskyddsstandarder internationellt. LRF understryker vikten av djurhållares kompetens och anpassade produktionssystem för djurens välbefinnande.

EU -kommissionens syfte med revideringen är att bidra till ökad jordbruks- och livsmedelsproduktion, undvika snedvridningar av den inre marknaden för jordbruksprodukter, säkerställa en sammanhängande EU-strategi för djurens välbefinnande och föra in de senaste rönen inom forskning och utveckling i lagstiftningen. 

- Det måste ske en harmonisering av reglerna i medlemsstaterna för att uppnå likartade konkurrensvillkor. Det är viktigt att balansera dessa förändringar mot de svenska förhållandena så att konkurrenskraften hos svensk animalieproduktion samt hästhållning inte hämmas, säger LRFs vice ordförande Mikaela Johnsson.

Det här tycker LRF:

  • Diversiteten i företagslandskapet behöver bibehållas och kostnadsökningarna får inte blir så stora att de mindre företagen slås ut.  Detta vore ur ett beredskapsperspektiv mycket negativt.
  • I stället för att reglera när på dygnet en transport ska ske utifrån utomhustemperaturen bör krav ställas på klimatet i lastbilen.
  • I Sverige är det krav på temperaturmätare i lastutrymmet. 
  • Det måste finnas rimliga övergångstider och en utformning av omställningsstöd som säkerställer att Sverige och andra länder i framkant inte missgynnas.  
  • Att inte inkludera transporttiden till havs skyddar inte djuren. Många av de långa transporterna till tredje land sker just till havs. Med EU-kommissionens undantag kan detta fortgå oreglerat, vilket inte är önskvärt för djuren. 

Webbinarium om hur EU-kommissionen vill utveckla djurskyddet vid transport

Det här innehållet är låst.

Detta innehåll är endast tillgängligt för betalande medlemmar i LRF. Du som är medlem kan logga in nedan för att se innehållet.