Ett par ord med Bengt-Olof Nilsson, ordförande i Olofströms kommungrupp

Bengt-Olof Redig mat 2023
Bengt-Olof Nilsson, ordförande i Olofströms kommungrupp engegerar hela familjen i ICA samarbetet Redig Mat från trakten

Bengt-Olof hade varit nere på ICA Maxi igår och det var väldigt mycket folk - Ja det kändes som att hela Olofström var där, berättade han. Erik Olsson, handlare på ICA Maxi stod och serverade kaffe och vi pratade om hur det står till med lantbruket i området och hur viktigt det är med svenska varor. Det är bra att ha en så nära kontakt med handeln som vi har, fortsätter Bengt-Olof.

Berätta lite om kommungruppen
- Ja vi har det ju lite särskilt här i kommunen med bara två lokalavdelningar; Jämshög LRF och Kyrkhult LRF och i och med att Kyrkhult inte har någon verksamhet i dagsläget, så är det samma styrelse i Jämshög LRF som i kommungruppen. Vi är 8 ledamöter, berättar Bengt-Olof. 

- Vi har bra kontakt med kommunen. Vi har ett vice kommunalråd som även sitter med som ledamot i kommungruppens styrelse och jag är med i näringslivsrådet, så jag tycker ju att vi har bra koll. När det kommer till vårt arbete i kommungruppen så prioriterar så gott vi kan. Vi behöver bli fler för att kunna göra fler aktiviteter.

Vad arbetar kommungruppen med?
- Ja vi bevakar det som händer i kommunen och det som påverkar oss. Till exempel så skulle kommunen ta fram en översiktsplan för Olofströms kommun. Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som ska ligga till grund för vägledande beslut om hur mark- och vattenområden ska användas. Nu ville kommunen använda jordbruksmark till att bygga bostäder på och det var vi kritiska till, berättar Bengt-Olof. Carin Hoflund, regionalt sakkunnig på LRF Syd hjälpte oss att skriva ett remissyttrande med våra synpunkter och det blev ju bra. Vi hade en bra dialog med planarkitekten. Han förstod våra synpunkter angående var man ska bygga och inte. 

- Sen har vi haft arbetet med sträckningen av Sydostlänken. Det är en elektrifierad järnväg som ska gå mellan Älmhult och Karlshamn och förbi Olofström. Det var ju samma problematik där, att Trafikverket ville lägga en del av ”korridorerna” genom värdefull jordbruksmark. Dels så skickade vi in egna synpunkter till Trafikverket med ställda krav på biotopskydd och ersättningar. Dessutom Dan Sandberg oss, också han regionalt sakkunnig på LRF Syd att skriva ett remissyttrande, och det gick ju bra det med. Dom valde sträckningen som påverkade oss minst. I dagsläget har de även frågat oss om vi har synpunkter på hur bangården i Olofström ska ut, men det har vi inte så mycket synpunkter på, för där finns ingen brukbar åkermark. Dock är det viktigt att dom tänker på hur det byggs runt omkring järnvägssträckningen, för det kommer det att bli mer av.

- Till sist har vi också ICA Maxi samarbetet med Redig Mat som fungerar väl. Vi gör så mycket vi mäktar med helt enkelt. Nu i höstas på Skördemarknaden så stod vi och serverade Stensåkra korv och Maxi hade gjort potatismos på riktiga potatisar. Jag tycker att nu när vi har bantat ner aktiviteterna så fungerar det bra. Vi fick till bra samtal om svensk mat och svenskt lantbruk med de som kom och handlade, avslutar Bengt-Olof.