Ett par ord med Gunilla Stenemo, ordförande i Tingsryds kommungrupp

Kommungrupp Tingsryd 2024

Det är en av de snörikaste vintrarna vi sett på många år och när jag ringer upp Gunilla Stenemo, ordförande i Tingsryds kommungrupp är hon i full fart med att planera kommungruppens årsmöte.

- Vi ska ha med Henrik Sporrong-Esbjörnsson, från LRF Syd. Han är ansvarig för omsorgsfrågorna i regionen, berättar Gunilla. Det är medlemmar som har väckt frågan genom att de har kontaktat kommungruppen och tycker att det är ett viktigt ämne att ta upp. Folk har det inte lätt nu. Det är vargen, inflationen och räntorna, grisarna – ja det har varit tufft länge. Först kom torkan 2018 och sen har det liksom inte slutat. Det skulle vara bra om det utvecklades en större förståelse mellan folk som bor i stan och folk som bor på landet.  Eva Söder, folkrörelseutvecklare på LRF Syd kommer också på mötet och vi kommer att fortsätta diskutera Framtidens Folkrörelse för att vi ska kunna ta bra beslut i våra avdelningar.
 
Det har hänt mycket i kommungruppen under 2023, inte sant?
 - Jo det har varit en hel del aktiviteter. Året börjar ju alltid med Tingsryds Näringslivsgala där vi delade ut LRF priset ”Årets Gröna Företag” till Jacob Bengtsson, Midingsbråte. I år är det den 29 februari. Företagsorganisationerna i kommunen, Vi företagare, Tingsryds Handel, Företagarna men även Sparbanken Eken, Swedbank och Smålandsposten tillsammans med kommunen ordnar galan.
Vi har delat ut det här priset sen 2014.
 
Den 23 mars bjöds alla medlemmar till Qvisingsö för en samverkankväll med Patrik Runesson, beredskapssamordnare på kommunen och Christan Hultén från kommunpolisen. Vi pratade om grannsamverkan för att förebygga brott. Vi har även gjort uppföljning av denna kväll med Patrik Runesson för att gå vidare i frågan i hur vi ska använda Coyards-appen i kommunen. Läs mer om Coyardsappen här!
 
Vi genomförde även en politikerträff i november där ett 35-tal politiker från alla politiska partier fick information om hur vi i LRF ser på olika frågor som berör oss inom den gröna näringen. Vi belyste frågor om skogen, krisberedskap, biologisk mångfald, eko kontra konventionellt samt vargfrågan med mera. Helena Elmquist var med, sakkunnig från LRF Syd. Politikerna tyckte det var jättebra och vi hade en bra dialog med dem.
 
Men ni har gjort en hel del andra aktiviteter också?
Jo, under två dagar i maj ordnades skolbesök hos familjen Hilmersson, Qvisingsö. Där alla elever i årskurs fem och sex från skolorna i Tingsryds kommun fick en inblick i hur det fungerar på en gård och var maten kommer ifrån.
 
LRF Tingsryd var också inbjudna och på plats till residenset i Växjö för att prata krisberedskap tillsammans med andra föreningar och företag på landsbygden. Frågeställningen var: Hur kan vi tillsammans påverka krisberedskapen i framtiden?
 
Vi har också haft en energikväll i Boaryd med Magnus Johnsson från Arkmix som informerade om Volter gengaspanna (flispanna) som producerar både el och värme.
 
På Kugghjulsgalan på residenset i Växjö nominerade vi Bröderna Fredrik o Magnus Gustafsson, Boamåla Rävemåla till priset ”Årets Lantbrukare”.
 
Kontakta oss gärna!
- Så nu när vi pratar om det så har det ju faktiskt hänt en hel del, säger Gunilla lite roat. Hon tillägger att man inte ska tveka att ta kontakt med kommungruppen om man har frågor eller funderingar som berör den gröna näringen.