Fågelinfluensa på Gotland

Värphöns ute
Smittan kommer från vilda fåglar, meddelar länsveterinären. Fåglarna på bilden är från en annan besättning.

Fågelinfluensa har bekräftats i en värphönsanläggning på Gotland. För att minska risken för ytterligare smittspridning har Jordbruksverket inrättat ett restriktionsområde runt den drabbade besättningen.

Det var under förra veckan som en fjäderfähållare på Gotland såg sjukdomstecken på sina fåglar. Efter att ha skickat hönsen på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt är det klarlagt att det rör sig om fågelinfluensa. De smittade fåglarna kommer att avlivas och byggnaderna ska saneras.

Jordbruksverket har upprättat en skyddszon på tre kilometer runt den drabbade besättningen samt en övervakningszon en mil runt den drabbade besättningen. Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, fjäderfäkött och gödsel.

Länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar även alla med hobbyfåglar att vara extra noga med sina hygienrutiner och att vara uppmärksam på eventuella symptom.

– Den aktuella smittan kommer från vilda fåglar. Det är därför viktigt att minska risken för kontakt mellan tamfjäderfä och vilda fåglar, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd ska veterinär kontaktas.

Den som stöter på sjuka eller döda fåglar ute i naturen ska låta dem vara. Risken att människor smittas av viruset bedöms vara låg, men det är viktigt att vara försiktig. Däremot ska eventuella fågelfynd rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Länsstyrelsens information om fågelinfluensa

Här kan du rapportera in dött, sjukt eller skadat vilt djur till SVA.

Detta händer i en besättning som drabbas av fågelinfluensa (PDF, Jordbruksverket)