Folkfest på Borgeby fältdagar

Borgeby fältdagar 2023

Den 27-28 juni var det åter dags för en folkfest på Borgeby fältdagar, nu med en ännu större monter. Personal och förtroendevalda från LRF Syd och LRF Väst var på plats båda dagarna. Andra dagen konstaterade mässarrangörerna från HIR att mässan besökts av 20100 besökare.

I år fokuserade vi på frågor som rör vatten, hållbarhet och energi, skog och livsmedel. Vi hade personal och förtroendevalda på plats som gärna pratade med medlemmar om frågor som rör företagande eller medlemskap.

Ett axplock av aktiviteter under mässan

Förtroendevalda från LRF Skånes kommungrupper bjöd med politiker och tjänstemän från sina respektive kommuner till en gemensam dag på Borgeby. Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne välkomnade och därefter fick alla förflytta sig til seminarietältet Vippan och lyssna på seminariumet ”Offentlig upphandling – en del av svensk krisberedskap”. Därefter vankades det gemensam lunch och en traktortur runt mässan, vilket var mycket uppskattat.

- Det är viktigt att skapa gemensamma plattformar för kommungrupperna och deras kommunala politiker och tjänstemän, säger Claes Kullman som ansvarade för eventet.

- Det stärker också nätverket mellan LRF ordförandena, säger Hans Ramel.

Seminariet dag 1 om Torkan - nu och i framtiden handlade om hur vi hanterar nuvarande och framtida torksituationer. I panelen fanns Lars Olsson, landsbygd- och infrastrukturdepartementet Olof Johansson, avdelningschef jordbruks- och analysavdelningen på Jordbruksverket, Markus Hoffman, expert vatten och hållbarhet LRF, Hans Ramel, ordförande LRF Skåne. Seminariet spelades in och kommer att läggas upp på hemsidan inom kort.

Seminariet dag 1 om Solceller på åkermark - hot eller möjlighet med Kristina Yngwe, LRF som moderator.

Seminariet hölls som ett panelsamtal och i panelen fanns Anders Brännström - Better Energy Sweden AB, Gustaf Wiklund - energikontor Syd och Solar region Skåne, Lisa Reiter - Jordbruksverket samt Henrik Gudmundsson, LRF Skåne. Samtalet inleddes med att Kristina frågade panelen om solceller var ett hot eller möjlighet och här kan man säga att panelen var rätt så eniga - nog är det en möjlighet, men. Det finns saker som måste redas ut som till exempel målkonflikten mellan användningen av åkermark till livsmedelsproduktion eller energiprodulktion, regelkrånglet och det ekonomiska. Avtal är också en viktig fråga.

Seminariet dag 2 om offentlig upphandling modererades av LRF mellan representanter från Jordbruksverkets MatTanken, Länsstyrelsen Västra Götaland, Lomma kommun och LRF.

Frida Vännman Kvantenå i LRF Skånes regionstyrelse bjöd på erfarenheter från skolans värld:

- Vi har ordnat möten med kommunrepresentabter och lantbruket för att de ska komma närmre varandra. Ett exempel på problem som vi såg var att om man som kommun ska köpa otvättad potatis så måste man ha utrustning för att kunna tvätta dem. Det kan vara såna enkla saker som att ha en vask i ett hörn.

Elin Rigo, kostchef från Lomma kommun nämnde ett exempel:

- Vi ligger på 86 procent för animalier men jag hoppas att vi är på väg med andra livsmedel också. Processen med upphandling är tidskrävande och man vet aldrig om man får in det man beställt. Vi har ett exempel med kyckling som vi upphandlade som inte var svenskt.

- Det gäller att ha ett batteri med argument för att köpa svenskt beroende på vem man pratar med. Det är en stor utmaning till exempel att förbereda sig på en kris och då är det frågan om vilka råvaror, säger Pernilla Fischerström på Länsstyrelsen Västra Götaland.

 

Borgeby fältdagar 2023
Vi gratulerar Filip Assarsson och Lisa Bengtsson som dag två valde att bli medlemmar i LRF. Välkomna! Och ryggsäcken kom väl till pass!
Borgeby fältdagar 2023
Seminariet om offentlig upphandling.
Borgeby fältdagar 2023
LRFs monter i huvudtältet.
LRF Ungdomen Skåne på Borgeby fältdagar 2023
LRF Ungdomen Skåne på plats i montern.