“För en del politiker är det en aha-upplevelse"

Olof Sjöberg Eksjö kommungrupp

Det blev stor uppslutning när Eksjö kommungrupp bjöd in politiker och nämndspresidier på en rundresa till några av bygdens lantbruksföretag. – Vi fick med oss alla tre kommunalråden och kommundirektören på resan, säger Olof Sjöberg, ordförande i Eksjö kommungrupp.

Kommungruppen i Eksjö arbetar systematiskt gentemot kommunens politiker, framför allt med kunskapsspridning kring landsbygdens vardag och de frågor som berör den. En av de återkommande aktiviteterna är en rundresa till landsbygdsföretag, som genomförs vartannat år. Nu i september besökte man ett företag som arbetar med träförädling, en stor djurgård sam en KRAV-gård med gårdsbutik och restaurang. Inbjudna var ledamöter i kommunstyrelsen samt representanter från samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden, där den senare behandlar frågor som rör till exempel miljöbalken, bygglov och livsmedelstillsyn.

Uppslutningen blev nära nog mangrann, där bara några som hade andra åtaganden anmälde förhinder. Och det blev givande diskussioner och samtal under dagen.

– För en del av politikerna är det faktiskt en aha-upplevelse att se hur det fungerar i ett modernt lantbruk. En del blir förvånade över de stora kostnader som finns i maskiner och anläggningar, den kunskapsförmedlingen är viktig, säger Olof Sjöberg.

Ett annat av kommungruppens återkommande engagemang är att bjuda in nämndspresidierna ett och ett för att prata om de frågor som berör landsbygden. Även där brukar intresset vara stort, och man planerar en ny sådan omgång till våren då de nytillträdda har hunnit bli ordentligt varma i kläderna.

En fråga som lite överraskande kom upp nyligen i kommunen var när samhällsbyggnadsnämnden ville dra in hela bidraget till enskilda vägar. Majoriteten beslutade att gå vidare med förslaget. Kommungruppen skickade en skrivelse till alla i budgetberedningen och i samband med politikerresan fick man beskedet att förslaget inte kommer att tas vidare.

– Det vände snabbt. Vi förstår inte varför man lyfte det, säger Olof Sjöberg

Nu diskuterar kommungruppen hur framtiden kommer att se ut, när några lokalavdelningar kanske försvinner i samband med LRFs nya organisation kring folkrörelsearbetet. I Eksjö finns såväl mycket aktiva som helt passiva lokalavdelningar.

– Hur kommer den nya organisationen att påverka kommungruppens arbete, det är en fråga vi ställer oss, säger Olof Sjöberg.