Högre kostnader, lägre skördar

Andreas Nypelius regionordförande Gotland
Andreas Nypelius ser att årets torka blir dyr för många bönder.

Gotland är extra utsatt och torrt. Grundvattennivåerna väntas fortsätta sjunka, varnar Sveriges geologiska undersökning, trots förra veckans regn. Andreas Nypelius delar oron men menar samtidigt att lantbrukarna på ön bär på en stor kunskap.

De låga grundvattennivåerna kommer att fortsätta sjunka. Inte bara på Gotland utan i stora delar av södra Sverige. Det är en situation som bönderna på Gotland levt med i generationer. För de som driver lantbruk och livsmedelsproduktion är det vardag.

– Vi har fått anpassa oss, samlat erfarenhet och lära av historien, säger Andreas Nypelius, ordförande för LRF på Gotland

Avgörande är val av grödor, smarta växtföljder och kunskap om när och var man sår vad. På så sätt kan jorden ge en god avkastning. Bönderna på Gotland var även tidiga med att bygga ut bevattningsanläggningar, många gånger i samverkan med andra i samhällen och byar.

Efter en vår med frostnätter inleddes sommaren med en torrperiod. Den första vallskörden påverkades och gav inte mer än cirka 70 procent i genomsnitt över ön, jämfört med ett normalår. Några drabbades mer och andra mindre.

Vid månadsskiftet kom så regnet. Men mängderna har varierat stort. Vissa delar har mätt upp 60 millimeter. Andra i praktiken ingenting. Framförallt är det sydvästra delarna som drabbats värst av utebliven nederbörd.

– Här på min gård har vi fått skapligt medan det bara kom ett par millimeter på Follingbo. Nu hoppas vi på några dagar med fint regn. Gärna under nätterna. Dagarna får gärna vara soliga, säger Andreas som har samma önskningar som den viktiga besöksnäringen.

– Det har börjat grönska igen. Men ska det börja växa behöver vi mer regn.

Andraskörden ser ut att bli ok. Med den nederbörd som kommit ställs hoppet till ändå tredjeskörden. Men eftersom spannmålsskörden verkar landa in på cirka 50–60 procent mot normalt kommer att bli brist på både grovfoder och halm  

–Extra allvarligt är att kostnaderna för odlingarna är mycket högre i år än 2018. Insatsvarorna har blivit dyrare och vår bransch är kapitalkrävande med mycket lån och hög ränta. Vi får även lägga mycket tid och pengar på att sätta ut och flytta runt bevattningsanläggningar, säger Andreas Nypelius.

P-O Björkegren anlägger bevattningsdamm

Samarbete är lösningen på Gotland

Länsstyrelsen information om torka