Handfasta råd under höstens förtroendemannaträff

Ulrik Lovang.
Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult AB, höll föredrag på LRF Östergötlands förtroendemannaträff den 19 oktober.

Höstens förtroendemannaträff på Vreta Kluster inleddes med handfasta råd hur man skapar lönsamhet i lantbruksproduktion fast förutsättningarna varierar mellan åren. Efter ett uppskattat föredrag av rådgivaren Ulrik Lovang diskuterades aktuella frågor för regionen.

Med facit i hand för odlingssäsongen 2023 ville LRFs regionstyrelse i Östergötland lyfta blicken framåt och skicka med lokalavdelningar, kommungrupper och LRF Ungdomen konkreta tips inför kommande år. Ulriks Lovangs föredrag handlade om åtgärder på kort och lång sikt för både torka och blött väder.  

På kort sikt är det viktigt att ha koll på likviditeten, strypa kostnader, att agera snabbt men klokt samt att ha goda banksamarbeten. Kraftiga svängningar ingår nu i det normala lantbruket, så det är angeläget att få med sig pengar från bra år till nästa period av dålig lönsamhet. 

- Lönsamma investeringar måste finnas med i bilden. Nya maskiner är sällan en lönsam investering, satsa istället på investeringar som gör dig mindre väderberoende, sade Ulrik och lyfte fram att det alltid är rätt att se till att marken är i gott skick genom exempelvis dikesunderhåll och dränering.  

Han pratade också om odlingsstrategier som möjliggör sena beslut och att sprida riskerna med olika grödval som passar marknaden, att överlagra det som det kan bli brist av såsom halm och grovfoder, djurstallar som klarar värme, billig energi och en spannmålshantering som kan hålla isär olika kvaliteter så att man inte blandar bort möjligheterna till högre intäkter.  

- Ställ dig frågan vilka investeringar som gör ditt företag stabilare vid prisvariationer. Våga agera utifrån den egna gårdens förutsättningar istället för att göra som alla andra och utvärdera om den aktuella produktionen passar både gården och ägaren. Om du inte är engagerad för produktionen är det svårt att motivera sig, särskilt i de tuffare perioderna, och ta långsiktiga investeringar. 

I det vidare perspektivet lyftes behovet av mer diversifierad forskning, samarbeten och avtal för arrendemark, utveckling av skattesystemet och försäkringar och en tät dialog med staten så att regelverk och stöd till investeringar matchar. 

- Vi behöver fokusera på företagsamheten för att möta utmaningarna som kommer. Ulrik hade handfasta åtgärdsförslag för bättre lönsamhet i både stora och små företag, säger Carl Gudmundsson i LRFs regionstyrelse.  

Viltfrågorna toppar listan vad LRF ska jobba med

Efter kaffepausen fick deltagarna skicka med vad de vill att LRF Östergötland ska jobba med. Ordmolnet från Menti gav raka besked – minskade viltskador och opinionsbildning följt av lantbrukets lönsamhet och äganderätten. Under aktuella frågor diskuterades just vilt, och Jonas Edlund i regionstyrelsen tryckte på att det är viktigt att engagera sig och delta på ÄSO-möten och andra viltmöten med jord- och skogsbruksperspektivet för att få förändring. Andra frågor som lyftes var kompetensförsörjning, vatten, lokalavdelningarnas årsmöten och den kommande remissen i arbetet med LRFs framtida organisation. 

Kritik mot Jordbruksverkets satelitkontroller

Holaveden LRF-avdelning tog upp Jordbruksverkets nya uppföljningsmetod med satelitkontroller.  

- Det finns mycket kritik mot det nya systemet, inte bara i Holaveden utan i hela LRF. Kritiken gäller bland annat bristfällig information till lantbrukarna och krav på smartphones samt digitala kunskaper, säger Karin Oscarsson sakkunnig på LRF-kontoret som haft dialog med Jordbruksverket och framfört synpunkter om kontrollerna.

Jordbruksverket har dock inga planer på att revidera sitt beslut om det gps-baserade kontrollsystemet utan planerna är istället tvärtom, att systemet utökas till kommande år med fler kontrollpunkter.  

Deltagare på LRF Östergötlands förtroendemannaträff 2023

Deltagare på LRF Östergötlands förtroendemannaträff.

Ordmoln från Menti

Ordmolnet visar vad deltagarna vill att LRF Östergötland ska jobba med.