Det är inte många dagar sedan vi hade den sista frosten. Det har varit en lång vår, men nu verkar äntligen värmen ha kommit för att stanna och med den sätter växtligheten fart. De flesta av oss har hunnit få vårbruket färdigt och djuren börjar komma ut i betesmarkerna.

Vi kan se ett fortsatt problem med viltskador runt om i Södermanland och det är fortfarande viktigt att vi mäter vilka skador vi har i våra grödor vilket man lättast gör genom att sätta upp referensburar. Ni vet väl om att när man ser skador i vall med blotta ögat är skadan så stor som 30 procent? Har ni några funderingar över referensburar är ni välkomna att höra av er till någon av oss i styrelsen.

Länsstyrelsen beviljade under 2022 en generell skyddsjakt på dovvilt i hela Södermanland. Den pågår till och med den 31 augusti 2023, för att vi runt om i länet ska ha möjlighet att skydda våra växande grödor. Om du fäller dov under skyddsjaktsperioden ska rapportering göras inom 14 dagar från det att du fällde viltet. Om du har glömt rapportera, vänligen gör det med det snaraste på Länsstyrelsens hemsida.

Den 25 maj kommer vi att ha ett digitalt gårdsbesök hos mig på Berga Gård utanför Nyköping. Att det är ett digitalt besök beror på att skolorna i dag har svårt att göra gårdsbesök. Med ett digitalt besök har fler elever möjlighet att vara med, samtidigt som jag är ute i fält. Detta är ett Bonden i skolan-projekt tillsammans med Länsstyrelsen där vi vill nå våra framtida konsumenter och visa hur ett svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion ser ut. 

Jag vill önska er alla en skön sommar. Jag hoppas att vi får fina skördar och lugnt i våra betesmarker.