Krönika: Erik Sandberg

Erik Sandberg, regionordförande LRF Örebro.
Erik Sandberg, ordförande LRF Örebro. Foto: Åke Karlsson/Lantbruksbild.

Jag sitter på tåget på väg hem från LRFs Riksförbundsråd, som hålls två gånger per år. På agendan fanns bland annat nästa års EU-val, frågor om beredskap och afrikanska svinpesten som jag återkommer till längre ner. Det är alltid lika slående i olika mötesplatser att det finns så mycket kompetens och engagemang inom LRFs organisation såväl bland anställd personal, medlemmar och förtroendevalda.

Tänker dock först stanna upp vid en annan punkt från Riksförbundsrådet, nämligen framtidens folkrörelse. Vid månadsskiftet kommer remiss nummer två att skickas ut. I vintras gick första remissen ut och över 600 svar kom in från lokalavdelningar, kommungrupper, regionstyrelser och valberedningar på olika nivåer. På förhand trodde man 200 svar skulle vara rimligt. 400 vore otroligt många, men det blev som sagt betydligt fler. Det visar på ett stort engagemang i folkrörelsen. Efter en del knådande med remissvaren kom sedan ett förslag till Riksförbundsstämman där ett inriktningsbeslut togs om ett fortsatt arbete med framtidens folkrörelse. Det pågår ett stort arbete nu med bland annat översyn av exempelvis stadgar och ekonomisystem. Vid månadsskiftet kommer remiss två skickas ut till över 7000 förtroendevalda. 

Jag tror att en förändring i vår organisation är nödvändig på sikt och att i det som presenterades i inriktningsbeslutet på Riksförbundsstämman, som nu börjar ta form, kan bli riktigt bra. Det finns mycket klokskap och engagemang så besök gärna lokalavdelningarnas årsmöten eller andra informationsmöten så ni kan vara med och ge svar på remissen och därmed påverka vårat framtida LRF. 

Redan samma kväll som första bekräftade fallet med afrikanska svinpesten så startade LRF upp sin krisgrupp och det jobbas aktivt med frågan på många sätt. Det är fortsatt viktigt för oss att påtala om riskerna för vår livsmedelsförsörjning om det sprider sig eller dyker upp nya utbrott. Jag hoppas verkligen att det inte kommer ske. De inskränkningar för alla parter som bor eller har verksamhet inom den avspärrade zonen är omfattande och inget som jag tror någon vill vara med om. Debatten kring vildsvinen har också gått intensiv den senaste veckan, men det bubblar en del även kring älg och hjortar. Jag tror som i all viltförvaltning så måste vi samverka oavsett om vi är lantbrukare, markägare, jägare eller kombinationer av dessa.  

På hemsidan www.lrf.se finns mer material och nyheter att söka på gällande framtidens folkrörelse, men även mycket material kring afrikanska svinpesten.